U Turskoj neočekivano spašene tri osobe, u Siriji granatiranje uprkos katastrofi nakon zemljotresa

Preporučujemo

Spasioci iz Turske su neočekivano izvukli najmanje tri osobe iz ruševina, više od 11 dana nakon što se dogodio zemljotres. Izvještaji iz Sirije govore da je počelo prvo granatiranje u pobunjeničkom području zemlje, a koje je također pogođeno katastrofom.

Hakan Yasinoglu je bio zaglavljen ispod sravnjene zgrade u teško pogođenoj provinciji Hatay u Turskoj 278 sati kada su ga radnici pronašli u petak i otkopali. Tinejdžer Osman Halebiye i Mustafa Avci (34) također su spašeni u Antakyi.

“Potpuno sam izgubio svaku nadu. Ovo je pravo čudo. Mislio sam da se niko živ ne može spasiti odatle”, rekao je Avcijev otac novinskoj agenciji Reuters.

Kćerka gospodina Avcija imala je samo nekoliko sati kada se potres pogodio, a dok su ga bolničari utovarili na nosila, video pozivom je bio povezan sa svojim djetetom.

Njegova supruga Bilge Avci uspela je da izbjegne da završi ispod ruševina i pobjegla je sa njihovim djetetom, ali je gospodin Avci ostao zarobljen, prenose lokalni mediji. Gospodin i gospođa Avci – i beba Almile – ponovo su se okupili kasno u petak u bolnici u južnom gradu Mersinu.

Najnovije spasavanje stiglo je nakon što je broj poginulih u zemljotresu jačine 7,8 stepeni u Turskoj i Siriji premašio 41.000 – brojka za koju se očekuje da će dramatično porasti.

Kako vrijeme prolazi, zvaničnici su sve manje optimistični da mogu nastaviti spašavati ljude zarobljene ispod ruševina. To je dijelom zbog ograničenja koliko dugo ljudsko tijelo može preživjeti bez vode, a stručnjaci kažu da se većina spašavanja dogodi u prva 24 sata nakon katastrofe.

Gospodin Yasinoglu, koji je u svojim 40-im godinama, odveden je iz ruševina zgrade u ambulantna kola koja su čekala. Za razliku od prethodnih spašavanja u kojima su timovi za potragu slavili, raspoloženje na terenu bilo je prigušeno i mračno, prenijela je novinska agencija AFP.

U međuvremenu, širom svijeta, muslimani su obavljali dženazu u odsutnosti za mnoge koji nisu mogli biti propisno sahranjeni.

UN su uputile apel za preko milijardu dolara (830 miliona funti) za finansiranje turske humanitarne operacije i još 400 miliona dolara (332 miliona funti) za Sirijce. Grupe pomoći kažu da će preživjelima trebati mjeseci pomoći da obnove svoje živote.

Turska vlada se također suočila s kritikama zbog svog postupanja u ovoj katastrofi, a neki su doveli u pitanje pripremu države za takvu tragediju.

No, dok je predsjednik Recep Tayyip Erdogan priznao da je hitna reakcija na katastrofu na mjestima bila spora, on je pozvao Turke da ne slušaju one koje optužuje da politiziraju tragediju.

Sirija

Broj poginulih u susjednoj Siriji nije se promijenio nekoliko dana. Većina žrtava prijavljena je na sjeverozapadu koji drži opozicija, gdje pomoć sporo stiže.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu izvijestila je u petak da su snage predsjednika Bashara al-Assada granatirale zapadni grad Atareb i druga područja razorena potresom koja drže pobunjenici, u prvim borbama od potresa.

Do granatiranja dolazi nakon što je 1.795 Sirijaca u srijedu se privremeno vratilo iz Turske u pogođena područja.

Također postoje problemi sa dopremanjem humanitarne pomoći u Siriju. Do sada je uspješno prevezeno 178 kamiona iz Turske u sjeverozapadnu Siriju, odnosno pobunjenički dio. Međunarodni komitet Crvenog krsta apelovao je da se omogući isporuka pomoći iz Damaska do sjeverozapadnog dijela zemlje koji uglavnom drži opozicija.

U obje države stradalo je više od 43.000 ljudi.

(KLIX/RTV GD)

Najnovije

spot_img