U Teočaku održan okrugli sto “Uloga odgojno-obrazovnih ustanova u prevenciji nasilja u sportu”

Preporučujemo

Škola fudbala “Klub 10” Teočak danas je bila je domaćin okruglom stolu na temu “Uloga odgojno-obrazovnih ustanova u prevenciji nasilja u sportu”.

Učesnici okruglog stola bili su predstavnici osnovnih škola, sportskih kolektiva i nevladinih organizacija koje djeluju u okviru teočanske koalicije za borbu protiv mržnje “Društvo bez predrasuda”.

Nakon konstruktivne diskusije i iznošenja dosadašnjih iskustava, problema prouzrokovanih pandemijom i pozitivnih primjera u dosadašnjem radu jednoglasno su usvojeni sljedeći zaključci:

1.Bavljenje sportom jedan je od važnih faktora zdravlja djece i odraslih jer sport predstavlja opće, ljudsko dobro neophodno za razvijanje kreativnosti.

2.Osim očuvanja zdravlja, sport utiče na stvaranje radnih i odbrambenih sposobnosti te ima značajnu društvenu ulogu prvenstveno usmjerenu na odgojno-obrazovne vrijednosti.

3.Nasilje u sportu utiče i na agresivno ponašanje u navijanju. Značajnu ulogu i odgovornost u pojavi nasilja imaju navijački klubovi i medijski sadržaji koji bi trebali biti predmet stalne analize.

4.Veoma je važno u rad na prevenciji nasilja sa učenicima i roditeljima uključiti školske pedagoge i psihologe kao stručne saradnike.

Projektne aktivnosti realizuju se u okviru istoimenog projekta koji implementira Škola fudbala “Klub 10” Teočak uz finansijsku pomoć Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

Najnovije

spot_img