U Srebrenici ukopana Hajra Ćatić

Preporučujemo

Srebrenička majka Hajra Ćatić ukopana je na mezarju Komarčevo u Srebrenici. Dženaza-namaz klanjan je ispred Čaršijske džamije. 

Prije dženaze održana je komemoracija posvećena ženi koja je svoj život posvetila traženju nestalih Srebreničana među kojima je i njen sin Nino čije kosti nikada nije pronašla.

Ćamil Duraković bivši načelnik opštine Srebrenica na komemoraciji je kazao:


“Svaki put kada svjedočimo dženazama naših majki o svakoj imamo posebno nešto reći. Hajra je bila jedna od najtiših, ali jako snažna u svojim namjerama. Bila je jako hrabra žena.Nije bila bučna, iako su imale pravo da budu najbučnije na svijetu. Nažalost, Hajra je već nekoliko mjeseci bila jako iznemogla u svojoj bolesti. Sve što je radila u životu nije bilo samo za njenog sina, rahmetli Ninu, čije kosti još uvijek nisu pronađene, nego je to bila poruka koja se čula širom svijeta koju je Hajra nosila sa sobom iako bolesna. Veliki gubitak, ali evo ovo danas što smo gledali, prije svega da Udruženje koje je ona vodila, ostaje predano njenim ideologijamas i nakanama i da svi mi koji smo ostali iza Hajre imamo uzor kako da se dostojanstveno borimo za pravdu koja još uvijek nije zadovoljena” rekao je Duraković.

“Veliki gubitak za sve one koji ustrajavaju na istini i pravdi, koji se bore da zločinci budu kažnjeni, koji se bore da oni koji su ubijeni u genocidu da budu pronađeni. Hajra je simbol našpe borbe , i generalno žene Podrinja, žene Srebrenice su simbol naše borbe i ona će ući u historiju, kao neko ko je na sebi svojstven način upoznao čitav svijet o razmjerama genocida na ovom prostoru, možda io šire i jače nego bilo koje institucije koje su to zapravo trebale uraditi.” rekao je Ramiz Salkić potpredsjednik RS na komemoraciji.

(RTV GD/N1)

Najnovije

spot_img