U Skočiću obavljena dženaza i ukop sestara Ribić (FOTO)

U Skočiću obavljena dženaza i ukop sestara Ribić (FOTO)

3165
0
PODIJELI

U naselju Skočić na području zvorničke općine, danas je klanjana dženaza i obavljen ukop sestara Ribić.

Posmrtne ostatke Zlatije (13) , Zijade (7) , Suvade (5) i Almase (4) u kabur je spustio njihov brat Zijo, koji je jedini preživio masakr i zločin u Skočiću.

Podsjećamo, 12. jula 1992. godine, pripadnici paravojne formacije “Simini četnici”, Ziji su ubili šest maloljetnih sestara, maloljetnog brata, majku i oca. Prije likvidacije porodice Ribić i njihove rodbine i komšija, silovali su 13-godišnju Zlatiju, kojoj je danas klanjana dženaza.

Ziju su odveli do jame, gađali ga nožem, pucali u njega i bacili na tijela ubijenih. Osmogodišnji dječak je nekim čudom preživio.

“Danas sam pronašao neki mir u sebi jer sad napokon znam gdje su. Hvala svima koji su bili uz mene cijelo ovo vrijeme. Ja sam oprostio, ali zaboraviti neću. Ne treba da mrzimo jedne druge bez obzira na sve što se dogodilo. Želim da živim normalan život. Mrziti ne želim “, kazao je danas Zijo.

Posmrtni ostaci sestara Ribić su ukopani pored majke Šefke i oca Ismeta, koji su ranije pronađeni u masovnoj grobnici Crni Vrh.

Dženazi je prisustvovalo oko 300 ljudi , a na posljednji ispraćaj sestara Ribić su došli i Ramiz Salkić, potpredsjenik RS-a, Edin Ramić, federalni ministar za izbjeglice, Dževad Mahmutović, savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, kao i Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda.