U Potočanima svečano otvoren novoasfaltirani put (FOTO)

U Potočanima svečano otvoren novoasfaltirani put (FOTO)

1126
0
PODIJELI

U zvorničkom povratničkom mjestu Potočani danas je simboličnim presjecanjem vrpce otvoren novoasfaltirani put, koji mještane ovog sela spaja sa susjednim selom Motovo.

Put su otvorili načelnik Općine Zvornik Zoran Stevanović i ministar za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi FBiH Edin Ramić.

Vrijednost projekta asfaltiranja puta je iznosio 146 hiljada KM, od čega je Vlada FBiH učestvovala sa 106 hiljada KM , a ostatak su prikupili mještani.

Asfaltirana dionica od 1 600 metara ima neprocjenjivu važnost za mještane ovog kraja, ali i druge, budući da kroz Potočane prolazi i Marš mira te dovište Orlić-Pašin put.

Član građevinskog odbora ta izgradnju put, Safet Subašić se zahvalio svima koji su pomogli u izgradnji puta.

„Ovo znači jedan drugi život za Potočane. Naša djeca su do skoro pješačila i po 5 kilometara po makadamskom prašnjavom i blatnjavom putu. Skoro smo dobili kombi , pa se ovom prilikom zahvaljujem Udruženju Bošnjaka iz Izverdona koji su obezbjedili vozilo za našu djecu.“, rekao je Subašić.

I ministar u Vladi FBiH Edin Ramić je u svom govoru podsjetio na važnost ovog ali i drugih sličnih projekata za povratnike u RS.

„Mi smo u situaciji da možemo unaprijediti kvalitet života u ovim zvorničkim općinama i raduje me što i mještani daju ogroman doprinos u ovakvim projektima.Mi ćemo nastojati da i u narednom periodu implementiramo neke projekte na području zvorničke općine, koji će biti usmjereni ka poboljšanju uslova za život povratnika na ovim prostorima“, kazao je ministar Ramić.

Obraćajući se gostima i mještanima, načelnik Zvornika Zoran Stevanović je kazao:

„Čestitam vam današnji dan. Veliki je to dan za sve vas kojis te se ovdje vratili da živite.Želim vam da se ovdje osjećate kao svoj na svom.Želim da svi živimo u miru i razumjevanju te da se svakim danom sve više poštujemo i uvažavamo“, kazao je načelnik Stevanović.

Odbornik u Skupštini opštine Zvornik Ilijaz Miralemović kaže da je ovo jedan od kapitalnih projekata od izuzetne važnosti za Potočane.

„Ovaj put će omogućiti djeci da lakše pohađaju nastavu ali i mještanima da lakše realizuju organizoavnu proizvodnju poljoprivrednih kultura. Sada će I klasa maline,koja se ovdje proizvodi, ostati I klasa kada dođe do prodavca, a neće biti II ili III kao do sada. Put će to omogućiti“, pojasnio je Miralemović.

U akciju prikupljanja sredstava za put u Potočanima su učestvovali i brojni fudbaleri donirajući svoje dresove sa potpisom,koji su stavljani na aukciju.

Tako su i Toni Šunjić,Jasmin Burić,Josip Kvesić,Asmir Suljić,Nermin Zoletić i Amer Dupovac dali doprinos u realizaciji ovog projekta.