U petak počinje program obilježavanja 29. godišnjice od formiranja 206. viteške brdske brigade

Preporučujemo

Ove godine obilježava se 29. godišnjica od formiranja 206. viteške brdske brigade, a tim povodom na području Sapne i jednim dijelom na području Zvornika planirane su brojne aktivnosti.

Program počinje u petak, 25. februara, učenjem Jasina šehidima u svim džematima na nivou Medžlisa IZ Zvornik (prije džume namaza).

Za subotu je planiran obilazak porodica šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i dobitnika priznanja “Zlatni ljiljan”.

U nedjelju će biti upriličen obilazak mezara načelnika štaba 206. viteške brdske brigade Mehmeda Garibovića u Vitinici, zatim obilazak mjesta pogibije heroja oslobodilačkog rata Hajrudina Mešića u Nezuku i Mehdina Hodžića Senada u Zaseoku. Planirano je i polaganje cvijeća na spomen-obilježju u Đulićima i na Kazanbašči, zatim obilazak prvog oslobođenog logora u BiH u Liplju, te obilazak mezara Senahida Hadžića na Kula Gradu.

Centralno obilježavanje planirano je u ponedjeljak 28. februara, kada će biti upriličeno polaganje cvijeća na Centralnom spomen-obilježju poginulim pripadnicima Armije RBiH u Sapni, te svečana sjednica Općinskog vijeća Sapna.

Podsjećamo, 206. viteška brdska brigada je tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu djelovala u sastavu 2. korpusa Armije RBiH. Komanda brigade bila je u Sapni, a zona odgovornosti pokrivala je čitavu slobodnu zvorničku teritoriju.

Kroz brigadu je prošlo oko 3.000, a kraj rata dočekala je sa 2.200 boraca od kojih su 372 poginula borca dok je ranjeno 330 boraca.

Najnovije

spot_img