U Novom Sadu ispisan grafit ‘Smrt muslimanima’

U Novom Sadu ispisan grafit ‘Smrt muslimanima’

205
0
PODIJELI

Grafiti mržnje kojima se poziva na smrt muslimana pojavili su se jučer u Novom Sadu, potvrđeno je iz Vojvođanskog muftijstva Islamske zajednice Srbije (IZS).

U ulici Somborski bulevar broj 117 na zidu je ćiriličnim pismom ispisano “Smrt muslimanima” i precrtan polumjesec sa zvijezdom. Radnici Gradskog zelenila fotografirali su grafit, prekrečili ga i slike proslijedili predstavnicima Islamske zajednice (IZ).

Islamska zajednica Srbije (IZS), Muftijstvo vojvođansko, izrazilo je zabrinutost i najoštrije osudilo pisanje ovakvih poruka, ističući da se ovim poziva na linč pripadnika ove vjerske zajednice.

Glavni imam vojvođanski Muhamed ef. Ziljkić rekao je za Anadolu Agency da se napadi na muslimanske vjernike i njihove objekte u ovom gradu ne dešavaju prvi put.

Izrazivši očekivanje da će policija ovoga puta pronaći počinioce i privesti ih pravdi on je naveo da mu nije poznato da je zbog ranijih napada neko kažnjen.

Podsjetivši da je Grad Novi Sad poznat po multietničnosti i da IZ godinama unazad njeguje lijepe odnose s Gradskom upravom i drugim crkvama i vjerskim zajednicama, on je pozvao pravoslavnu crkvu i sve vjerske zajednice da javno osude ovaj nemili događaj.

“Ovakvi postupci neće poremetiti naše aktivnosti, rad i suživot s pripadnicima drugih verskih zajednica”, poručio je Ziljkić.

Novosadska policija se za sada nije oglasila povodom ovog događaja.

Zbog učestalog ispisivanja i postojana velikog broja grafita Gradska uprava Novog Sada je nedavno, u okviru JKP Gradsko zelenilo, formirala “antigrafitnu jedinicu”.

Antigrafitna jedinca je u posljednjih mjesec izbrojala više od 1.000 grafita u širem centru Novog Sada. Najveći broj uočenih i fotografiranih grafita odnosi se na govor mržnje, a najugroženiji je uži centar grada, dok stanje nije bolje ni u ostalim gradskim kvartovima.