U Njemačkoj zatvaranje produženo do sredine aprila

Preporučujemo

Njemačka vlast je produžila zatvaranje ili lockdown do sredine aprila. To znači da će građani i ovaj Uskrs obilježiti pod restriktivnim epidemiološkim mjerama zbog velikog broja zaraženih koronavirusom.

Odluka je donesena jučer nakon što je kancelarka Angela Merkel razgovarala sa čelnicima 16 saveznih pokrajina. Izjavila je da će mjere biti na snazi najmanje do 18. aprila.

U Njemačkoj je sada veći dnevni broj zaraženih po stanovniku nego u Sjedinjenim Američkim Državama. Jedan od razloga za to jeste što je britanski soj virusa postao dominantan.

“Mi u osnovi imamo novu pandemiju. Suština je da imamo novi virus različitih karakteristika. Znatno je smrtonosniji, znatno je zarazniji i zaraza traje dosta duže”, ukazala je Merkel.

Ranije je postojala mogućnost da se ublaže mjere, ali to se očigledno neće desiti. Kancelarka je naglasila da se ovo moralo učiniti iz predostrožnosti.

U Njemačkoj je trenutno 107 zaraženih na stotinu hiljada stanovnika. Zbog toga će sve javne aktivnosti biti zabranjene, a većina poslovnih subjekata neće moći raditi.

Na navedenom sastanku je dogovoreno da se putnici u avioprijevozu prije leta ka Njemačkoj testiraju na koronavirus, a sve zbog velike zabrinutosti da će mnogi Nijemci zbog Uskrsa putovati u druge države, prenosi agencija Associated Press.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img