U Njemačkoj na snazi nove mjere

Preporučujemo

U Njemačkoj su u ponoć stupile na snagu izmjene zakona o zaštiti od zaraza koje omogućavaju automatsko uvođenje oštrijih mjera u borbi protiv korona virusa, među kojima je i zabrana kretanja izmedju 22.00 i 5.00 sati, i to u gradovima i opštinama sa sedmodnevnom incidencijom višom od 100 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Njemačka vlada je uoči stupanja na snagu izmjena zakona apelovala na građane da se pridržavaju mjera, posebno onih koje se odnose na smanjenje kontakata u koje spada i zabrana kretanja u razdoblju između 22.00 i 5.00 sati.

“Znam da je teško, da to pada teško svakom od nas, ali to je nužno za jedno prelazno razdoblje”, rekao je ministar zdravstva Jens Špan.

Posebno je sporna mjera zabrane noćnog kretanja protiv koje su Ustavnom sudu u Karlsrueu podnesene brojne tužbe.

U mjere koje su po brzom postupku u srijedu i četvrtak prihvatili Donji i Gornji dom Parlamenta, osim zabrane noćnog kretanja spadaju i smanjenje kontakata koje omogućavaju susret jednog domaćinstva sa samo još jednom osobom iz nekog drugog domaćinstva.

Maloprodaja, s izuzetkom trgovina za životne namirnice i dnevne potrebe i apoteka, smije da prima samo kupce s negativnim testom na korona virus i uz prethodno dogovoren termin.

Iznad sedmodnevne incidencije od 165 slučaja zaraze na 100.000 stanovnika, u potpunosti se prelazi na online nastavu u školama.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, zabrana kretanja se odnosi i na putovanja. Izuzetak su poslovna putovanja.

Sve ove mjere automatski stupaju na snagu u gradovima i okruzima u kojima je sedmodnevna incidencija tri dana zaredom iznad vrijednosti od 100.

Prema podacima državnog epidemiološkog Instituta Robert Koh, to se odnosi na 345 od 412 okruga u Njemačkoj.

I dalje na snazi ostaju mjere uvedene početkom novembra prošle godine, a koje se odnose na zabranu rada kulturnih, sportskih i ugostiteljskih objekata.

Zakonske promjene koje doprinose jedinstvenom pristupu na području cijele zemlje su uvedene nakon što savezne i pokrajinske vlasti nisu mogle da se dogovore oko jedinstvene primjene mjera u borbi protiv širenja korona virusa. Sada centralne vlasti mogu same uvoditi mjere, što je do sada bilo u nadležnosti saveznih pokrajina. Zakonske promjene su, za sada, ograničene do kraja juna.

Najnovije

spot_img