U napadima u Španiji nema nastradalih niti povrijeđenih bh. državljana

U napadima u Španiji nema nastradalih niti povrijeđenih bh. državljana

109
0
PODIJELI

Prema dosad prikupljenim informacijama, u jučerašnjem terorističkom napadu u Barceloni te napadu koji se sinoć desio u priobalnom španskom gradu Cambrilsu nije bilo povrijeđenih niti nastradalih bh. državljana – potvrđeno je Feni iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVPBiH).

Glasnogovornik MVPBiH Nebojša Regoje kaže da, budući da su manje-više dosad kompletirani podaci o nastradalim u ovim napadima, nije za očekivati da će među nastradalim i povrijeđenim biti državljana BiH.

– Španska agencija za civilnu zaštitu danas je izdala saopćenje u kojem se navodi da su poginuli i ranjeni iz 18 država, među kojima nije BiH – istaknuo je Regoje.

Španija se suočila s terorističkim napadima na nekoliko lokacija. Prvi napad u Barseloni dogodio se jučer oko 17.00 u centru Barselone. Osam sati kasnije došlo je do novog pokušaja napada, 120 km južno od Barselone u Cambrilsu. Oba napada izvršena su na isti način – kombi, odnosno automobil, zaletio se u pješake, kada je u Barseloni stradalo 13 ljudi, a oko 100 ih je bilo ranjeno, dok je u Cambrilsu povrijeđeno sedmero.

U terorističkom napadu u Cambrilsu policija je brzo reagirala usmrtivši četvoricu napadača u trenutku kada su pokušali izaći iz vozila, jednog su ranili, ali je i on kasnije podlegao povredama.