U ledenom talasu život izgubilo osam osoba

U ledenom talasu život izgubilo osam osoba

144
0
PODIJELI
Chicago's lakefront is covered with ice on Wednesday, Jan. 30, 2019. Temperatures are plummeting in Chicago as officials warn against venturing out into the dangerously cold weather. (AP Photo/Teresa Crawford)

Najmanje osoba osoba izgubilo je život u ledenom talasu koji je zahvatio američki srednji zapad. Gradovi na srednjem zapadu skoro da su prestali da funkcionišu nakon što su zatvorene škole, državne institucije, pa čak i sudovi.

U Chicagu je sinoć izmjerena temperatura od minus 30 stepeni Celzijusovih, što je hladnije nego u nekim dijelovima Antarktika. U mjestu Grand Forks u Sjevernoj Dakoti noćas je izmjereno minus 54 stepena Celzijusova, dok je u drugim dijelovima ove države izmjerena temperatura od minus 37 stepeni.

Meteorolozi upozoravaju da je na ovakvim temperaturama moguće smrzavanje nakon samo deset minuta izloženosti. Očekuje se da će snijeg padati i danas u regionu od Velikih jezera do Nove Engleske, a u Wisconsinu se očekuje oko 60 centimetara snijega.

Vanredno stanje proglašeno je u Wisconsinu, Michigenu i Illionisu, pa čak i u obično mnogo toplijim državama na jugu kao što su Alabama i Mississippi.

Oko 20 miliona ljudi u kontinentalnom dijelu SAD naći će se do kraja sedmice na udaru ledenog talasa ili takozvanog polarnog vrtloga sa temperaturom od oko minus 28 stepeni Celzijusa, javlja BBC.