U Federaciji BiH dvije žene zaražene virusom Zapadnog Nila

U Federaciji BiH dvije žene zaražene virusom Zapadnog Nila

240
0
PODIJELI

Na području Federacije BiH zabilježena su dva slučaja zaraze virusom Zapadnog Nila, a u pitanju su dvije žene koje su trenutno na bolničkom liječenju i klinički su stabilne, potvrđeno je Feni iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Mostar.

Prvi slučaj registriran je u Tuzli 22. augusta 2018. godine. Oboljela žena je 1942. godište iz Brčkog, ali se liječi u UKC Tuzla. Drugi slučaj registriran je 29. augusta 2018. godine. Osoba je također ženskog spola, rođena 1940. godine.

“Obje su trenutno na bolničkom liječenju i klinički su stabilne”, kazala je epidemiologinja Andrea Jurić te naglasila kako za sada ne postoji veći rizik za stanovništvo Federacije BiH.

Bolest Zapadnog Nila odavno je zahvatila i susjedne zemlje, i to nažalost sa smrtnim ishodima.

U Hrvatskoj je od pojave prvih oboljelih početkom jula do 10. septembra bolest laboratorijski potvrđena kod 39 osoba, od kojih je jedna umrla.

Kod većine oboljelih radi se o kliničkom obliku bolesti koji zahvaća centralni živčani sustav.

Po podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 6. septembra na području Europe zabilježeno je ukupno 1112 slučajeva bolesti Zapadnog Nila.

Najviše oboljelih je registrirano u Italiji (327), Srbiji (262) i Grčkoj (168), ali značajan broj zabilježen je i u Mađarskoj (134) i Rumunjskoj (117).

Od bolesti Zapadnog Nila u tom je periodu umrla 71 osoba, prenose hrvatski mediji.

(RTV GD/klix)