U Bratuncu 12. maja kolektivna dženaza za šest osoba, među njima Amira i njena majka Safija

Preporučujemo

U bratunačkom Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci 12. maja bit će kolektivna dženaza za šest osoba bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom rata 1992. godine na području Bratunca.

Kako su saopćili iz Instituta za nestale osobe, riječ je o žrtvama čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na području Bratunca, Srebrenice i Ilijaša. Među žrtvama su četiri žene.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Amira Paraganlija koja je imala svega sedam godina kada je sa majkom Safijom ubijena u mjestu Joševa kod Bratunca. Njeni posmrtni ostaci su ekshumirani 2021., a kada su u Joševi otkrivene dvije zajedničke grobnice iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci pet žrtava, i to dvije žene i troje djece.

Tom prilikom su ekshumirani i posmrtni ostaci Amirine majke Safije koja je u trenutku smrti imala 31 godinu, a svoj konačan smiraj će također naći nakon ovogodišnje kolektivne dženaze uz kćerku Amiru.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Rukija (Selima) Paraganlija, rođena 1925. u Biljači kod Bratunca. Imala je 67 godina u trenutku kada je ubijena. Njeni posmrtni ostaci su ekshumirani također na lokalitetu Joševa u oktobru 2021.

Konačan smiraj ove godine naći će i Sabaheta (Šukrija) Hasanović, rođena 1952. u mjestu Abdulići kod Bratunca. Nestala je u novembru 1992., a njeni posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Miholjevine, općina Srebrenica, u novembru 2020.

Ove godine će u Veljacima biti ukopan i Šaćir (Šahina) Muminović, rođen 1952. u Mihaljevićima kod Bratunca. On je također 1992. ubijen na području Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2003. na lokalitetu Sikirići, općina Bratunac.

U Bratuncu će 12. maja biti ukopan i Alija (Ramo) Hodžić, rođen 1963. u Suhoj kod Bratunca. Također je nestao u maju 1992., a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 1996. na lokalitetu Žerovanj, općina Ilijaš, saopćili su iz Instituta za nestale osobe.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img