Tuzlanski kanton ispunio svoju zakonsku obavezu u pogledu finansiranje Sigurne kuće

Preporučujemo

Manifestaciju Otvorena vrata Sigurne kuće u okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno- zasnovanog nasilja nad ženama i djevojčicama“ danas su podržali predsjednik i zamjenica predsjednika Skupštine TK Slađan Ilić i Vedrana Petrović, premijer TK Kadrija Hodžić, ministar za rad i socijalnu politiku TK Esad Džidić, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović, te predstavnici drugih općina i gradova u Tuzlanskom kantonu.

Udruženje Vive žene već 26 godina provodi aktivnosti zbrinjavanja i rehabilitacije žena i djece kao žrtava ratnog progona i stradanja, te otklanjanju posljedica ratnih trauma, nasilja u porodici i prevenciji svih oblika nasilja i poštivanju ljudskih prava u BiH.

Posebna pažnja Udruženja usmjerena je na rad Sigurne kuće za smještaj i psihosocijalni tretman žena i djece žrtava nasilja u porodici. Nažalost posljednjih nekoliko godina prisutan je trend porasta broja korisnika usluga Sigurne kuće, što ukazuje na neophodnost njenog postojanja, rečeno je danas.

Posebno je istaknuto da je Tuzlanski kanton od ove godine ispunio svoju zakonsku obavezu i preuzeo finansiranje 30% troškova funkcioniranja Sigurne kuće, dok se još uvijek čeka da i Federacija BiH ispuni svoju zakonsku obavezu i osigura preostalih 70% sredstava za funkcioniranje Kuće.

Osim Kantona, rad Sigurne kuće podržavaju i gradovi Tuzla, Gračanica i Živinice, te općine Banovići i Kladanj. Predsjednik Ilić je udruženju Vive žene zahvalio za njihove aktivnosti i svakodnevni doprinos kojeg daju našem društvu.

„Moram reći da su zakonom propisane neke aktivnosti u smislu podrške projektima sigurnih kuća. Od ove godine, a i u narednom periodu, osim naše podrške, koja je i do sada bila zakonska obaveza mi ćemo i na brojne druge načine dati našu podršku ovom udruženju koje se bavi vrlo humanim radom. Nažalost ovakve kuće nam trebaju. Kada smo danas čuli iskustvo jedne od korisnica usluga Sigurne kuće i koliko joj je ona pomogla da promijeni svoj život, jasno je da ovakve kuće moraju postojati“, kazao je predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić.

„16 dana aktivizma protiv rodno- zasnovanog nasilja nad ženama i djevojčicama je važan proces kojim iskazujemo socijalnu koheziju, dakle potrebu za socijalnim kontekstom u kojem ovo društvo funkcionira. Iskazujemo solidarnost prema onima koji su najosjetljiviji. To je naša sveta socijalna obaveza. Stoga ova Vlada ima nultu toleranciju prema svakom nasilju, a posebno prema ovoj vrsti nasilja“, rekao je danas premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić. Za rad sa ranjivim kategorijama potrebna je posebna empatija.

„Vlada TK i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK su prepoznali tu empatiju u Udruženju Vive žene i prepoznali smo širi društveni značaj ovog udruženja, tako da je naša podrška njihovom radu neupitna. Ipak, moram istaknuti da je podrška ovoj organizaciji dvosmjerna. Koliko mi pomažemo radu ove organizacije toliko Vive žene pomažu nama vršeći ovu izuzetno humanu, društveno odgovornu funkciju“, kazao je danas ministar Džidić.

Rad Udruženja, od njegovog početka, podržava Grad Tuzla, a podršku danas pružaju i druge lokalne zajednice.

„Mi se danas moramo posebno zahvaliti Udruženju Vive žene i Jasni Zečević koja je lider u humanosti. Mi sarađujemo, imamo iste misli i riječi i djela. Nulta je tolerancija za nasilje nad ženama i to treba da se zna, da su Grad Tuzla i Tuzlanski kanton energično za borbu protiv nasilja nad ženama“, rekao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji se ovom prilikom zahvalio i drugim lokalnim zajednicama, te Tuzlanskom kantonu koji je ove godine ispunio svoju zakonsku obavezu i u propisanom omjeru podržao rad ove ustanove.

Najnovije

spot_img