Tužilaštvo BiH: Pripadnici VRS optuženi za ubistvo 48 civila iz Jusića

Preporučujemo

Sedam osoba optuženo je za ubistvo najmanje 48 osoba, te progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni Pero Radić zvani Jarac, rođen 1959. godine u Zvorniku, Božo Vidović, rođen 1954. godine u Zvorniku, Petko Tomić zvani Gavran i Crni gavran, rođen 1955. godine u Zvorniku, Branko Studen, rođen 1963. godine u Bosanskom Novom, Spasojević Dušan zvani Šifra, rođen 1954. godine u Zvorniku, Vlado Ristanović zvani Tošanov, rođen 1962. godine u Zvorniku i Milan Mijić zvani Mišo, rođen 1959. godine Zvorniku.

Optuženi se terete da su, u period od aprila do decembra 1992. godine, u okviru
širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, kao pripadnici TO Malešić a kasnije Zvorničke brigade VRS, učestvovali u organiziranim napadima na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Jusići, općina Zvornik, što je rezultiralo ubistvima i prisilnim nestankom više desetina osoba, nezakonitim zatočenjima, nasilnim progonom žena i djece, kao i paljenjem i uništavanjem kuća i imovine.

Optuženi se terete da su lično i direktno učestvovali u napadu na selo Jusići i počinjenim zločinima, te se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Navode optužnice, Tužiteljstvo BiH će dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i pet svjedoka koji će iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije

spot_img