Trump napao sudiju: Ako se nešto desi on je kriv

Trump napao sudiju: Ako se nešto desi on je kriv

187
0
PODIJELI

Američki predsjednik Donald Tramp naveo je da ne može da vjeruje u kakvu opasnost je sudija doveo zemlju.

On je na Tviteru ponovo osuo paljbu na pravosudni sistem nakon što je Apelacioni sud odbacio je zahtjev administracije da hitno bude ponovo stavljena na snagu njegova uredba o zabrani ulaska u SAD.

“Ako se nešto loše desi krivite njega i pravosudni sistem”, napisao je Tramp.

Iako nije imenovao sudiju, vjeruje se da misli na Džejmsa Robarta iz Sijetla koji je u subotu stopirao uredbu.

Njega je Tramp ranije nazvao “takozvanim sudijom”.

“Ministarstvo državne bezbjednostu će nadgledati osobe koje ulaze u zemlju veoma pažljivo. Sudovi samo otežavaju stvar”, dodao je Tramp.

Potpredsjednik SAD Majk Pens branio je danas to što je predsjednik SAD Donald Tramp “takozvanim sudijom” nazvao Džejmsa Robarta, federalnog sudiju za područje Sijetla koji je u petak stopirao primenu Trampove izvršne uredbe o privremenoj zabrani ulaska u SAD državljana sedam zemalja sa muslimanskom većinom.

Rojters navodi da je Pens branio Trampov napad na Robarta u trenutku kada je prva velika bitka Trampove administracije još više intenzivirana. Tramp je Robarta, za kojeg Rojters podsjeća da je postavljen na funkciju u vrijeme vlasti republikanskog predsjednika Džordža Buša Mlađeg, juče okratakterisao kao “takozvanog sudiju”.

“Predsednik SAD ima sva prava da kritikuje ostale dvije grane vlasti”, rekao je Pens u gostovanju na “En-Bi-Siju”.

Rojters navodi da nije uobičajeno da američki predsjednik tokom svojeg mandata napada predstavnika državnog pravosuđa. Navodi se da je senator Patrik Lihi, uticajni demokratski član Komiteta.