Todorićima prijeti crvena potjernica Interpola?

Todorićima prijeti crvena potjernica Interpola?

97
0
PODIJELI

Iz više izvora je dolazila informacija kako su Ivica Todorić i najmanje jedan od njegovih sinova u Londonu, dok se za trećeg osumnjičenika priča razmimoilazila – ili je u Londonu ili u Beogradu.

Sam Ivica Todorić se oglasio jučer ujutro putem svoga bloga, utvrdivši kako će biti dostupan pravosudnim organima. Pravna praksa je da se ljudima koje se traži zbog hapšenja tokom istrage neko vrijeme da se sami odazovu policiji.

U ovom slučaju, to znači da porodica Todorić, odnosno Ivica, Ivan i Ante, imaju još neko vrijeme da se sami predaju u neku od policijskih stanica. Ako su stvarno u Londonu, najbliža po dolasku bi im u tom slučaju bila Stanica aerodromske policije Pleso. Ukoliko se ne jave ili krenu zavlačiti, slijedi raspisivanje potjernicei/ili evropskog naloga za hapšenje, ako se smatra da su na teritoriju Evropske unije.

Doduše, tu je s Velikom Britanijom, kao vjerovatnom državom gdje se Todorići nalaze, ponešto problematično. Naime, britanski sudovi nerijetko imaju praksu ne odobravati evropske naloge za hapšenje. Tu onda na snagu stupa Interpolova takozvana crvena potjernica, na kojoj su ljudi koje članice tih država moraju uhapsiti. Todorićima bi tada kao bijeg od izručenja mogla poslužiti samo jedna stvar – da imaju dvojno britansko državljanstvo, piše Novi list.

 

(RTV Glas Drine/Novi list)