Terorista iz Christchurcha se prvi put pojavio na sudu

Preporučujemo

Terorista Brenton Tarrant (28) koji je izvršio teroristički napad na džamiju na Novom Zelandu i ubio 49 osoba pojavio se na sudu, javlja BBC.

Australac Tarrant je doveden na sud u bijeloj zatvorskoj odjeći te s lisicama na rukama, a izrečena mu je jedna tačka optužnice koja se odnosi na ubistvo. Očekuje se da će optužnica biti uskoro proširena.

Premijerka Jacinda Ardem je rekla da je Tarrant imao pet komada oružja i dozvolu za njih, a poručila je i da će se promijeniti zakon o oružju nakon ovog terorističkog napada.

U pritvoru su još dvije osobe od kojih nijedna nije ranije imala problema sa zakonom. Tarrant ostaje u pritvoru bez mogućnosti plaćanja kaucije, a na sudu će se ponovo pojaviti 5. aprila.

Govoreći na današnjoj konferenciji, Ardem je kazala da je oružje korišteno za teroristički čin modifikovano, kao i da je automobil ubice bio pun oružja. To ukazuje na njegovu namjeru da nastavi s napadom.

Premijerka je govorila i o važnosti toga da porodice što prije preuzmu tijela svojih voljenih koja se još uvijek uklanjaju iz džamije. Al Noor. Dodala je da će porodice koje su izgubile nekoga od koga su ovisile dobiti finansijsku pomoć.

Prva identifikovana žrtva je bio Daoud Nabi (71)koji je osamdesetih godina prošlog stoljeća došao na Novi Zeland iz Afganistana. Identitet ostalih žrtava još nije objavljen.

U pucnjavi je radnjeno 48 osoba, a među njima su dječaci stari dvije i 13 godina. Ukupno 11 osoba je smješteno u bolnicu te se nalaze u kritičnom stanju.

Bangladeš, Indija i Indonezija su objavili da među stradalim ima i njihovih državljana.

Teroristički napad je izvršen u petak u centru Christchurca tokom molitve u 13:40 sati. Sigurnost u gradu je pojačana, a sve džamije na Novom Zelandu su zatvorene.

Tarrant je započeo napad ulaskom u džamiju i pucao je prema vjernicima oko pet minuta. Potom je automobilom došao do druge džamije gdje se pucnava nastavila. Jedan od vjernika je uspio razoružati Tarranta koji je potom pobjegao u automobil, a nakon toga je uhapšen.

Najnovije

spot_img