Teočanin Enes Avdičević proglašen za jednog od 45 najboljih nastavnika na prostoru bivše Jugoslavije

Preporučujemo

Da ništa nije teško ni nemoguće kada svoj posao obavljate sa ljubavlju i entuzijazmom pokazuje Teočanin Enes Avdičević, čovjek čiji rad odlikuje društveno-korisni aktivizam i edukativno djelovanje.

Avdičević je rođen u Bijeljini 1982. godine, po struci je profesor bosanskog jezika i književnosti, zaposlen je u Osnovnoj školi Teočak.

On je na nedavno održanoj Regionalnoj obrazovnoj konferenciji „ Svijet obrazovanja briše granice „u Beogradu proglašen za najboljeg nastavnika u bivšoj Jugoslaviji.

Govoreći o nagradi, objasnio je da su ciljevi i zadaci Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije (ANN EX YU) umrežavanje najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije u svrhu saradnje, razmjene ideja, iskustava, kao i resursa u sferi obrazovanja i vaspitanja.Pojasnio je da ANNEXYU ima 27 kriterija za izbor najboljeg nastavnika/nastavnicu u bivšoj Jugoslaviji.

„ Ispunjavanjem 10 kriterija ulazi se u Asocijaciju, postaje se punopravni član ANN-a, mogu se razmjenjivati ideje, raditi na zajedničkim ciljevima. Kada se ispuni između 15 i 20 kriterija dobija se nagrada za najboljeg nastavnika bivše Jugoslavije. Koji su to kriteriji – nastavnik mora biti otvoren, mora izaći van svoje učionice, ocjenjuju se nastavničke prakse, koje su na lokalnom nivou, ali i na nacionalnom i međunarodnom nivou. Za sve to moramo imati relevantne dokaze. Organizovanje seminara, obuke učenika i nastavnika ,da li ste predavač na seminarima i edukacijama za nastavnike, ali i van obrazovanja. Ocjenjuju se vannastavne aktivnosti, kreativnost nastavnik, saradnja, organizovanje razmjene učenika, pisanje projekata , objavljivanje knjiga „ – objašnjava Avdičević

Na pitanje koliko mu znači nagrada, Avdičević je kazao da je riječ o satisfakciji i podsticaju za lični i profesionalni razvoj, od kojeg će najveću korist imati učenici.

Napominje da bi suština obrazovanja trebao biti učenik i ono što nastavnik uradi na jednom času da bi učenik bio zadovoljan, a ne da li je ocjena upisana u zagradu ili van nje.

Njegovim zalaganjem i aktivizmom, u nekoliko zadnjih godina, podignuta je svijest o važnosti neformalnog obrazovanja, posebno kod mladih ljudi kao i realizovano niz projekata fokusiranih na međuopćinsku i međuentitetsku saradnju.

Zahvaljujući njegovom angažmanu organizacije civilnog društva sa teritorije općine Teočak ostvarile su izvanrednu saradnju sa Fondaciom Konrad Adenauer, Misijom OSCE-a i Ambasadom SAD –a u Sarajevu.

Enes Avdičević je predsjednik IO BZK „Preporod“ Teočak, predsjednik Radne grupe na projektu PRO-Budućnost, osnivač i koordinator teočanske koalicije za borbu protiv mržnje „Društvo bez predrasuda”.

„Obrazovanje u Bosni i Hercegovini, iako je prošlo brojne reforme, još uvijek nije učenike stavilo u prvi plan, dok su, istovremeno, nastavnici opterećeni birokratijom i nemaju dovoljno vremena za lični i profesionalni razvoj. Nastavnici danas imaju stalnu prijetnju, inspekcijama, provjerava li se da li su ocjenu stavili u zagradu, da li su je upisali crvenom ili plavom olovkom, broje im se datumi, umjesto da prenošenje znanja, interakcija sa učenicima, praktičan rad u i izvan učionice budu u prvom planu“, zaključio je Avdičević.

Najnovije

spot_img