Teočak: Otvorena fabrika za proizvodnju tekstilne robe koja će zaposliti 70 radnika

Teočak: Otvorena fabrika za proizvodnju tekstilne robe koja će zaposliti 70 radnika

1126
0
PODIJELI

U Teočaku je jučer uz veliki broj zvanica svečano otvoren pogon za prozivodnju tekstilne robe „Didona“ iz Tuzle .

Općina Teočak je u svrhu zapošljavanja građana sa ovog područja prije 9 godina izgradila proizvodnu halu u vrijednosti od preko 250 hiljada KM, koju je namjenila za potencijalne investitore.

Na poziv se javila firma ”DIDONA” d.o.o. Tuzla koja je, nakon saglasnosti OV Teočak, potpisala Ugovor sa općinom bez naknade, ali uz uslov da zaposli radnike iz Teočaka.

U pogonu ove firme u Teočaku trenutno radi 32 radnika , a nakon Nove godine biće primljeno još toliko ljudi.

„Mi smo dugo tražili investitora koji je spreman pokrenuti određenu vrstu proizvodnje pod uslovom da zaposli radnu snagu sa područja Teočaka. Mi objekat dajemo na korištenje bez naknade,ali uslov je da radnici budu sa područja naše općine.Naš cilj je da fabrika dobro posluje i da zaposli mnogo više naših radnika od 70 koliko je ugovorm predviđeno za prvu godinu dana. Općina će učiniti sve što može da na isti ili sličan način privuče i druge zainteresovane investitore i poslodavce “ , kazao je načelnik Općine Teočak, Tajib Muminović.

Vlasnik firme ,Rasim Čirić, kaže da je njegova firma veoma lako postigla dogovor sa Općinom Teočak.

„Firma „Didona“ je kćerka firme „Dino“ , koja postoji još od 1996.godine. Ovakvi pogoni imaju budućnost, a naša firma svoje proizvode plasirao po cijelom svijetu. Ponudili smo sličnu saradnju i Općini Sapna da već iduće godine napravimo i u Sapni manji pogon, jer smatram da je budućnost tekstilne industrije u BiH upravo u rubnim područjima , u ovom slučaju TK-a.“, kazao je Rasim Čirić, vlasnik firme „Didona“ d.o.o.

Pogon za proizvodnju tekstila u Teočaku, simboličnim presjecanjem vrpce, otvorili su načelnik Općine Teočak Tajib Muminović i premijer TK-a Bego Gutić.