Svjetski dan knjige: Knjiga kao utočište, utjeha i razbibriga

Preporučujemo

U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava koji se obilježava 23. travnja, Narodna knjižnica Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Mostar pokrenula je akciju “S KNJIGOM #OSTANI DOMA” koja će trajati do 26. travnja.

Voditeljica službe za rad s korisnicima Narodne knjižnice HNŽ-a Mostar Zorica Marić kazala je kako akcijom žele promicati knjigu i književnost, ali ne na uobičajeni način.

– Kako bi svima nama doživljaj bio bogatiji, uputili smo poziv za druženje mnogim poznatim imenima iz svijeta književnosti. Pozvali smo i korisnike naše knjižnice da se uključe u obilježavanje tako što će poslati fotografiju ili video uradak svoje kućne biblioteke ili knjiga koje su promijenile njihov svijet – kazala je Marić u razgovoru za Fenu.

Istaknula je kako iz ove krize valja izaći ispunjeniji – kreativnošću, umjetnošću, optimizmom.

– Ovom jedinstvenom akcijom pogled javnosti usmjerili smo na knjigu koja se u ovim izazovnim i neizvjesnošću ispunjenim vremenima pokazuje kao utočište, utjeha, razbibriga, pa i imperativ. Povežimo se, umrežimo i istražujmo – i prije svega čitajmo – poručila je Marić.

Čitanjem se obogaćuje rječnik, smanjuje stres i stječe navika cjeloživotnog učenja.

– Kako se čitanjem obogaćuje rječnik, razvija kritičko mišljenje, potiče kreativnost, smanjuje stres, gradi samopouzdanje, upoznaje mnoštvo karakternih osobina i različitih kultura te stječe navika cjeloživotnog učenja, ovim ogromnim odazivom želimo pokazati kako ljudi još uvijek uživaju u čitanju, kako ih čitanje odvodi u neke bolje svjetove – dodala je.

Narodna knjižnica HNŽ-a osmislila je i natječaj za literarni rad za mlađe čitatelje koji će biti zatvoren na današnji dan.

– Zadatak za naše mlade čitatelje bio je da osmisle i napišu kratku priču u kojoj predlažu Petru Panu i nestašnoj vili kako promijeniti trenutnu situaciju u svijetu, što učiniti kako bi se djeca što prije vratila u svoje škole i knjižnice – rekla je Marić.

Odziv čitatelja, po njezinim riječima, za sada je odličan i knjižnica je zatrpana dječjim literarnim radovima.

Mostarskim ljubiteljima pisane riječi preko Facebook stranice Narodne knjižnice HNŽ-a Svjetski dan knjige čestitali su brojni hrvatski i bosanskohercegovački književnici i druga poznata imena iz svijeta književnosti.

Inače, Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare te se sama zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan svetog Jurja.

UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

Najnovije