Turska: Utvrđen identitet napadača u Istanbulu

Turska: Utvrđen identitet napadača u Istanbulu

223
0
PODIJELI

Utvrđen je identitet napadača koji je ubio 39 ljudi u noćnom klubu u Istanbulu tokom novogodišnje noći, izjavio je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušolu.

U intervjuu za agenciju Anadolija turski šef diplomatije nije otkrio druge detalje, prenosi Rojters.
Policija traga za napadačem.

U Turskoj su nastavljena hapšenja osoba za koje se smatra da su povezane sa napadom. Agencija Anadolija javlja da je jutros uhapšeno najmanje pet osoba u gradskoj luci Egean u Izmiru.

AP je prenio da akcija još traje. Ranije je objavljeno da su turske vlasti privele 14 osoba, a ovim je broj uhapšenih porastao na 19.

Vlasti Kirgistana juče su objavile da državljanin te zemlje Jahe Mašrapov, čija je fotografija bila objavljena u medijima, ipak nije osumnjičen za napad u Istanbulu.

Mašrapov je priveden juče, po povratku iz Turske gdje je boravio tokom novogodišnjih praznika, ali je nakon ispitivanja pušten na slobodu.

Produženo vanredno stanje

U međuvremenu, parlament Turske produžio je sinoć za još tri mjeseca vanredno stanje koje je u toj zemlji uvedeno poslije pokušaja puča 15. jula prošle godine.

Poslanici vladajuće partije i nacionalističkih stranaka odobrili su produženje vanrednog stanja do 20. aprila, navodi agencija AP.

Vanredno stanje omogućava vladi da zaobiđe parlament u donošenju novih zakona, kao i da ograniči ili suspenduje prava i slobode građana ukoliko procijeni da je to neophodno.

Turska je uvela vanredno stanje kako bi razbila mrežu povezanu sa imamom Fetulahom Gulenom koga vlasti u Ankari smatraju odgovornim za organizovanje puča. Gulen, koji se trenutno nalazi u egzilu u SAD, odbacio je optužbe.