Smanjenjem vodostaja brane, nasred jezera izvirio minaret

Smanjenjem vodostaja brane, nasred jezera izvirio minaret

2055
0
PODIJELI

Smanjenje vodostaja brane Deriner na istoimenoj hidroelektrani u gradu Artvinu na krajnjem sjeveroistoku Turske stvorilo je nesvakidašnji i veoma zanimljiv prizor minareta koja viri iz jezera, a riječ je o džamiji koja je, zajedno sa selom Narlik, potopljena krajem 2012. godine kada je brana napunjena vodom.

Izgradnja brane Deriner u kanjonu rijeke Ćorum započeta je 1988. godine, a punjenje vodom otvoreno je svečanošću upriličenom 12. 12. 2012. godine.

Riječ je o najvećoj nasipnoj brani u Tursko i šestoj u svijetu, čiji je nasip visok 249 metara. Branom je potopljeno nekoliko manjih sela, među kojima i pomenuto selo Narlik.

Maksimalna radna dubina brane je 392, a minimalna dubina je 348 metara. Vodostaj posljednjih dana iznosi 361 metar, što je iznad površine vode ostavilo nekoliko metara minareta potopljene džamije i dodatno pobudilo nostalgiju mještana nekada mirnog sela Narli.

Bivši mještanin sela Narli Muhlis Comert (68), koji sada živi u obližnjem gradiću Yusufeli, je u razgovoru sa novinarom AA istakao da su mještani Narlija emotivno vezani za svoj kraj i da ih je minaret na vodi dodatno podsjetio na sve lijepo što su imali u selu koje je potopljeno
“Naše kuće. Džamije i mezarluci ostali su pod vodom. Ovo je veoma emotivan trenutak za nas. Snimcima želimo ovjekovječiti slike našeg minareta nasred jezera brane”, kazao je Comert.
minaret-izvirio-iz-jezera