Salcburg: Brutalni ubica i kanibal, koji je ubio djevojku porijeklom iz Zvornika,...

Salcburg: Brutalni ubica i kanibal, koji je ubio djevojku porijeklom iz Zvornika, pati od priviđanja

3862
0
PODIJELI

Rus Aleksandar (20), kojeg terete da je u oktobru prošle godine u austrijskom gradu Salcburg na brutalan način ubio Mirelu Batanović (21), porijeklom iz Zvornika, pati od priviđanja, te se nalazi u daleko težem mentalnom stanju nego što se to pretpostavljalo.

Ovu informaciju prenijela je advokatica Liane Hiršburg u intervjuu za austrijsku agecniju APA, a koja zastupa optuženog, tvrdeći da je upravo mentalni poremećaj doveo njenog klijenta do toga da počini ovako brutalno ubistvo.

Ona je izjavila da su vještačenja pokazala da njen klijent pati od priviđanja. Zapravo, ona tvrdi da je njegovo stanje daleko teže nego što se ranije pretpostavljalo.

“Sve ukazuje na to da je riječ o zločinu koji normalno, ljudsko biće ne može počiniti. Moj klijent je bolestan i zato treba da boravi u specijalnoj instituciji za mentalno oboljele”, rekla je Hiršbrihova.

Ona se usprotivila nalazu salcburškog neuropsihijatra Ernsta Gribenica, koji je ustvrdio da ubica ima poremećaj ličnosti, ali da nije duševno bolestan te da mu se može suditi.

Hiršbrihova zahtijeva dodatno vještačenje drugog neuropsihijatra koji bi potvrdio ili opovrgao zaključak Gribenica.  Inače, optuženi je odmah priznao ubistvo i trenutno se nalazi u zatvoru u Salcburgu. Podsjećamo, Batanovićeva  je ubijena sa više uboda nožem po tijelu i jednim u srce.

Iako je u početku policija sumnjala da je ubistvu prethodila klasična svađa zbog navodne Mireline prevare, s obzirom na to da su ona i Aleksandar bili ljubavnoj vezi, daljom istragom je utvrđeno da se radilo o okulno-ritualnom ubistvu. Naime, Aleksandar je Mirelu namamio u stan u kojem živi sa svojom majkom. Napao ju je već u predsoblju i navodno silovao. Potom je s nekoliko različitih noževa više puta izbo i izrezao po tijelu, a onda joj još u kožu urezao nacistički simbol. Potom je tijelo odnio u kupatilo i raskomadao ga, a neke dijelove je čak i pojeo, što je i potvrdio tokom saslušanja.

Aleksandar je prije zločina promijenio ponašanje i duže vrijeme provodio na raznim forumima i internet stranicama povezanim s okultizmom, nacizmom i sektama.