Nikolićev savjetnik optužuje: Hrvati su kleptomani!

Nikolićev savjetnik optužuje: Hrvati su kleptomani!

40
0
PODIJELI

 

“Ne treba se ničemu čuditi. Nastali su na antisrpstvu i ako prestanu s pričom o lošim Srbima, ako prestanu s kleptomanijom, dovode u pitanje i svoj opstanak. To je logičan proces kome se jedino možemo s ove strane rugati, jer on zaslužuje jedino ruganje i znanstveni osvrt”, rekao je Pavlović za Srnu.

 

Povod za rasprave oko podrijetla ćirilice i kome pripada potaknuo je nedavni naučni skup Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na kojemu je ćirilica proglašena hrvatskom baštinom.

 

Pri tome su hrvatski naučnici naveli da je najpoznatiji ćirilični spomenik Miroslavljevo evanđelje iz 12. stoljeća “pisano hrvatskom ćirilicom i staroslavenskim jezikom hrvatske redakcije”.

 

Ne bi ga začudilo da Svetog Savu proglase Hrvatom

 

Savjetnik srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića istaknuo je kako je hrvatskom nacionalnom mentalitetu bliska kleptomanija.

“Naša država treba objasniti da je ćirilica pismo vjerojatno starije od pojma srpske nacije i hrvatske nacije, da vodi praktično i grafički podrijetlo iz vinčanske kulture, a da će ovi krasti, krast će – ni prvo ni zadnje”, rekao je Pavlović.

Pri tome je Nikolićev savjetnik za kulturu ustvrdio da su se 1900. godine u Dubrovniku, za kojega je naveo da je “jučer prije podne ušao u sastav Hrvatske”, na zemaljskim izborima za dalmatinski Sabor, samo dvojica stanovnika Dubrovnika – jedan fratar i jedan obućar – izjasnili kao Hrvati.

 

Protivi se utemeljenju hrvatske pravoslavne crkve

 

Dodao je da ne ga bi ništa začudilo da Sveti Sava bude proglašen Hrvatom, imajući na umu da su Hrvati “prisvojili Ruđera Boškovića za Hrvata”, kao i pokušaj da Nikolu Teslu “stave među Hrvate”, navodeći da su u avgustu 1941. godine ustaše pobile sve u selu Smiljan, uključujući i Teslinu porodicu.

 

Pavlović se oštro usprotivio pokušaju utemeljenja hrvatske pravoslavne crkve ističuči da je paradoksalan pojam »”hrvatsko pravoslavlje”. Pozvao je srbijanske historičare da rasvijetle ko su bili znameniti Marin Držić i Ivan Gundulić, očito ih prisvajajući kao srpske stvaratelje.

 

Srna je navela i da je najnoviji primjer prisvajanja ćirilice spomenik ćirilici u Širokom Brijegu u BiH gdje je direktor lokalne turističke organizacije Grgo Mikulić podignuo spomenik sa ćirilicom objašnjavajući da je riječ o slovima iz starog hrvatskog pisma iz 15. stoljeća.