Nacionalno piće Turske: Pivo, jogurt ili rakija?

Nacionalno piće Turske: Pivo, jogurt ili rakija?

836
0
PODIJELI
ajran

Turski premijer Redžep Tajip Erdoan uspio je da podijeli javnost u zemlji izjavom da nacionalno piće Turske nisi ni pivo ni rakija već ajran, nealkoholni jogurtni napitak.

“Pivo je, nažalost, predstavljeno kao nacionalno piće, iako to nije. Naše piće je ajran”, rekao je Erdoan, misleći na osvježavajući napitak koji se pravi od jogurta, vode i soli i koji se često konzumira s mesom.

On je ovo rekao otvarajući simpozijum u Istambulu o globalnoj politici o alkoholu.

Iako ova izjava nije kontroverzna, ova tema je veoma osjetljiva u Turskoj na koju sekularisti, skoro po pravilu, veoma burno reaguju.

Erdoan je podsjetio da se tokom vladavine sekularista, koji su sada opozicija, državno promovisanje alkohola graničilo sa propagandom.

“Ne postoji način da branite konzumiranje alkohola kao način života, a koje ne donosi nikakvo dobro zajednici, već upravo suprotno – nanosi štetu društvu”, rekao je Erdoan.

Ubrzo nakon što je Erdoan ovo izjavio društvene mreže bile su prepravljene komentarima konzervativnih muslimana sa jedne strane i sekularista sa druge.

Sekularisti tvrde da je nacionalno piće rakija, jer je i “otac moderne” Turske Kemal Ataturk konzumirao to piće i često je fotografisan kako drži čašicu u ruci.

Konzervativci tvrde da jogurt jeste nacionalno piće, jer se pije i u džamijama, ali mnogi smatraju da se ovakvim izjavama Erdoan upliće u privatne živote građana.

Protivnici Erdoana tvrde da njegova vlada, koja ima korijene u političkom islamu, potkopava sekularne temelje Turske, a priča o alkoholu je samo jedan aspekt problema.