Missouri usvojio rezoluciju o genocidu u Srebrenici i Prijedoru

Missouri usvojio rezoluciju o genocidu u Srebrenici i Prijedoru

106
0
PODIJELI
srebrenica genocid

Predstavnički dom Države Missouri usvojio je jednoglasnom odlukom rezoluciju o genocidu u Sebrenici i Prijedoru – potvrdili su Feni u Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike 2000.

Ističu kako je rezolucija usvojena zahvaljujući koordiniranoj kampanji lobiranja više bošnjačkih udruženja, a njen značaj je što se pored Sreberenice po prvi put zvanično u rezoluciji imenuje i  genocid u Prijedoru.

 

-Rezolucija o genocidu u Sreberenici i Prijedoru je veoma značajna jer je donesena u momentu kad se u RS organizirano provode završne faze genocida koji je počinjen prije dvadeset godina – tvrde u KBSA 2000, koji je inicijator i autor ove rezolucije.

 

Navode kako su vlasti RS poslije dugogodišnjeg negiranja zločina nad civilnim stanovništvom, počele sistematski da zabranjuju Bošnjacima obilježavanje mjesta gdje su počinjeni zločini te da negiraju genocid nad Bošnjacima.

 
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike 2000 izrazio je zadovoljstvo što je Predstavnički dom Države Missori usvojio spomenutu rezoluciju, a posebnu zahvalnost su izrazili državnoj predstavnici Vicki Engulund i senatoru Scottu Siftonu, koji su bili, kako navode u KBSA 2000, glavni pokrovitelji da ova rezolucija bude usvojena.