Milioni hadžija danas na Arefatu

Milioni hadžija danas na Arefatu

63
0
PODIJELI
arefat

arefat

 

Reporter agencije Anadolija s lica mjesta javio je da su saudijske vlasti angažirale 50 hiljada službenika policije, zdravstvenih ustanova i Ministarstva hadža, kako bi sveti muslimanski obred protekao u najboljem redu.

Snage sigurnosti ulažu velike napore kako bi obezbijedile prohodnost saobraćaja za pješake u pravcu Arefata, iako je u posljednje četiri godine za vrijeme hadža ovim pravcem zabranjen saobraćaj za vozila, osim kola hitne pomoći. U okolini Arefata parkirano je preko milion vozila.

Prema neslužbenim informacijama, obredu hadža prisustvuje približno četiri miliona vjernika.

Okupljanje vjernika na brdu Arefat, u istoj bijeloj odjeći (ihramima), asocira na Sudnji dan kada će svi ljudi pred Uzvišenim Allahom odgovarati za svoja djela.

Molitvama i izražavanjem pokornosti jedinom Bogu kroz stajanje na Arefatu prisustvuje i oko četiri hiljade hadžija iz zemalja zapadnog Balkana.

Obred hadža prati i 300 novinara iz cijelog svijeta.

Prema podacima Ministarstva informisanja Saudijske Arabije, predstavnici najpoznatijih medijskih kompanija iz cijelog svijeta došli su u Mekku kako bi izvještavali o ovogodišnjem hadžu.

Ministar informisanja Muhyiddin Hoca izjavio je da su se novinari okupili na zajedničkom druženju sinoć poslije jacije namaza.

“Velika nam je čast što u Saudijskoj Arabiji imamo priliku ugostiti 300 novinara iz cijelog svijeta”, rekao je Hoca.