Mesić: Srbiji potrebna katarza kakvu je proživjela Njemačka nakon Hitlera

Mesić: Srbiji potrebna katarza kakvu je proživjela Njemačka nakon Hitlera

67
0
PODIJELI

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje da je Srbiji potrebna katarza kakvu je proživjela Njemačka nakon Hitlera.

“Sada i oni moraju doživeti katarzu, jer nismo im mi izabrali Miloševića, njega je Srbija izabrala, zato moraju prihvatiti ono što je prihvatila i Njemačka nakon Hitlera, mora snositi svoje posljedice”, rekao je Mesić.

 

Po njegovim riječima, neprihvatljive su inicijative po kojima bi se “Srbija namirila na Bosni i Hercegovini” s Republikom Srpskom zbog gubitka Kosova.

 

Pri tome je bivši hrvatski predsjednik ocijenio da je jako važno da BiH dobije mehanizme u vlasti kojima bi se omogućila izgradnja države umjesto da se to stvara od Republike Srpske.

 

“A to je samo iluzija, Bosna i Hercegovina mora opstati kao država, nema šanse za njeno razbijanje. Međunarodna zajednica mora izvršiti pritisak, da oni koji ne prihvataju realnost, a Bosna i Hercegovina je čvrsta realnost, ne mogu imati odgovorne pozicije u BiH. Takvi moraju otići sa scene”, dodao je Mesić.

 

Pozvao je vlasti u Beogradu da se ograde od postojanja ideje Velike Srbije kako bi se relaksirali odnosi u regionu.

 

“Sada je na Beogradu da šalje poruku i u Bosnu i Hercegovinu i na Kosovo, poruku da nema imperijalne Srbije, Velike Srbije”, rekao je bivši hrvatski predsjednik dodajući da ne može biti niti Velike Hrvatske ili Albanije.

 

Po njegovim riječima Hrvatska vodi principijelnu politiku u očuvanju BiH i dodao da se međunarodna zajednica mora snažnije angažovati kako bi BiH dobila novi ustav koji bi joj omogućio brži put u Europsku uniju i NATO.