Merkel: Nema promjena granica na Zapadnom Balkanu

Preporučujemo

Nema promjena granica na Zapadnom Balkanu, to se izgleda mora svaki put ponavljati, poručila je u ponedjeljak njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, Denisom Zvizdićem.

Zvizdić boravi u zvaničnoj posjeti Berlinu, a nakon sastanka sa njemačkom kancelarkom obratili su se medijima.

Merkel je istakla da i dalje postoji “evropska perspektiva” za sve države Zapadnog Balkana.

“Mi smo vladu i pojedine odgovorne osobe ohrabrili da požure sa odgovorima na Upitnik. Očekujemo da će BiH brzo ativirati MAP. Što se tiče Izbornog zakona bitan je kompromis svih strana. Još je veći značaj izmjena krivičnog zakona i tu imamo pravnu prazninu. Mora se ojačati borba protiv korupcije, kriminala i terorizma”, ocijenila je kancelarka.

Dodala je da bi značaja ekonomski razvoj BiH doveo da smanjenja odlaska mladih i tu Njemačka ima veliku ulogu kako jedan od najznačajnijih partnera BiH.

Merkel je istakla značaj saradnje među zemljama Zapadnog Balkana.

“Sve ukupno gledajući saradnja na Zapadnom Balkanu se poboljšala. Ohrabrujemo da lideri zemalja ove regije što bliže sarađuju. Razgovarali smo i o migrantskoj krizi i uradit ćemo sve da pomognemo BiH u rješavanju ovog problema i zahvaljujemo se na humanom tretiranju migranata”, kazala je ona.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH se zahvalio Merkel na njenom ličnom angažmanu u pogledu evropskih integracija Bosne i Hercegovine. On je podsjetio da su najznačajniji prioriteti BiH EU i NATO integracije.

“Najvažniji vanjsko-politički ciljevi BiH su evropske integracije i NATO i bez njemačke incijative 2014. ne bi bili mogući ovako dinamični pozitivni procesi na našem putu ka EU. Taj put nema alternative, sve obaveze u vezi agende smo okončali. Brzo ćemo dati odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika kako bi što prije dobili status kandidata”, rekao je Zvizdić i dodao:

“Aktivacija MAP-a je važna poruka za jačanje sigurnosti u BiH i cjelokupnom regionu. Mogu sa ponosom reći da su svi ekonomski parametri u stalnom porastu. Pred nama su još brojne reforme kako bi poboljšali socijalnu stabilnost”.

Predsjedavajući VM-a BiH je pozvao njemačke firme da nastave, ali i pojačaju investicije u BiH, jer je to zemlja sa “dobrim resursima i kvalitetnom radnom snagom”.

Podsjetio je i kako je Njemačka jedan od tri najvažnija partnera BiH, te je kazao da se nada da će tako i ostati.

Na kraju svoga obraćanja medijima Zvizdić je govorio i o procesu pomirenja u regionu.

“Zalažemo se za proces pomirenja ali se on mora zasnivati na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, zaključio je Zvizdić.

Najnovije

spot_img