Hrvatska i CIA kršili embargo na naoružanje Siriji

Hrvatska i CIA kršili embargo na naoružanje Siriji

58
0
PODIJELI
pobunjenici

“New York Time” u današnjem broju ponovo se bavio naoružavanjem sirijskih pobunjenika i na osnovu novih dokaza tvrdi da je velika pošljka oružja stigla iz Hrvatske, a u tajnu operaciju bila je umiješana američka Centralna informativna agencija (CIA).

 

Na osnovu podataka do kojih je došao “New York Time”, oružje je sirijskim pobunjenicima dopremljeno sa 160 jordanskih, sirijskih i katarskih aviona, a iz Zagreba je registrovano 35 letova, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

 

Avioni su slijetali na jedan aerodrom u blizini Ankare, ali i na više drugih turskih i jordanskih aerodroma, odakle je doturano pobunjenicima.

 

Poslije prvog objelodanjivanja tih podataka 26. februara, Hrvatska je odlučila da iz bezbjednosnih razloga povuče svojih 97 vojnika, koji su bili u misiji na Golanskoj visoravni.

 

Hrvatska i Jordan demantovali su bilo kakvu ulogu u snabdijevanju sirijskih pobunjenika oružjem, ali je Međunarodni institut za mirovna istraživanja, koji prati nedozvoljene transfere oružja, potvrdio da je borcima protiv predsjednika Sirije Bašara el Asada dostavljeno 3.500 tona vojne opreme.