Gradovi Evrope u kojima je rizik od terorističkih napada najveći

Gradovi Evrope u kojima je rizik od terorističkih napada najveći

390
0
PODIJELI

Terorizam je postao globalna svakodnevnica, a zbog događaja na Bliskom istoku i u Africi, gdje hara Islamska država, zabrinutost svijeta raste. Najopasniji grad na svijetu je irački Bagdad, ali nakon terorističkog napada na “Charlie Hebdo” u Parizu rizik od terorizma u evropskim gradovima naglo je porastao.

Opasnost od terorista posebno je narasla u posljednjih godinu dana u Belgiji, Kanadi i Australiji, prenosi Dnevnik.hr.

Prema novom indeksu terorizma, najopasniji gad u Evropi je Belfast, a odmah iza njega je Pariz. Indeks svake godine objavljuje kompanija “Verisk Maplecroft”, koji analizira bezbjednosnu situaciju u 1.300 gradova i urbanih centara svijeta, a savjetuje banke i osiguravajuća društva.

Najnovije izvještaj temeljeno je na podacima o terorističkim napadima širom globusa od marta 2014. do marta ove godine kao i situaciji u proteklih pet godina.

Tako je, Bagdad, nimalo iznenađujuće zasjeo na vrh ove neslavne ljestvice sa svojih 380 terorističkih napada, 1.141 poginulih i 3.600 ranjenih osoba.

S rizikom od ekstremnog terorizma suočena su 64 grada na svijetu od kojih je većina na Bliskom istoku – 27 i Aziji – 19. Među 12 najugorženijih, osim tri iračka grada su i Nairobi, Abuja, Islamabad, Kairo.

Kad je riječ o Evropi, najviše pozicionirani za terorističke napade su Lugansk i Donjeck u Ukrajini te Grozni u Rusiji, prenosi “Dnevni avaz”.