Danas sahrana kraljice Elizabete II

Preporučujemo

Kovčeg sa tijelom kraljice će poslije službe u opatiji biti prevezen lafetom Kraljevske mornarice, kroz London, u pratnji porodice do Velingtonovog luka, prolazeći usput pored Bakingemske palače

Sahrana britanske kraljice Elizabete bit će održana danas. Očekuje se prisustvo više od 500 svjetskih lidera i stranih zvaničnika, a događaj, koji mediji nazivaju “sahranom stoljeća”, za londonsku policiju bit će logistički i sigurnosni izazov najvišeg nivoa.

Sahrana će se prikazivati u parkovima, trgovima i kinima širom Velike Britanije, potvrdila je vlada.

Predviđeno je da kovčeg sa tijelom kraljice bude u zgradi parlamenta u Vestminsterskoj dvorani do 10:45 sati po lokalnom vremenu (11:45 po našem), a da se zatim prenese na lafetu, u Vestminstersku opatiju, koja se nalazi u neposrednoj blizini, u pratnji kralja Čarlsa III (Charles) i starijih članova kraljevske porodice.

Opelo u 11 sati

Opelo počinje u 11 sati po lokalnom vremenu (12 sati po našem) i traje jedan sat, a završava se sa dvije minute šutnje.

Osim kanterberijskog nadbiskupa Džastina Velbija (Justin Welby), očekuje se da će odlomke iz Biblije pročitati i britanska premijerka Elizabet Tras (Elizabeth Truss), a bit će i predstavnici drugih vjerskih konfesija.

Kovčeg sa tijelom kraljice će poslije službe u opatiji biti prevezen lafetom Kraljevske mornarice, kroz London, u pratnji porodice do Velingtonovog luka, prolazeći usput pored Bakingemske palače.

Povorka će stići u 15 sati (16 po našem vremenu) do zamka Vindzor, gdje će se obaviti služba i sahrana, a opelo u Vindzoru počet će oko 16 sati (odnosno 17 sati).

Kraj opela je ujedno i kraj javnog dijela sahrane Elizabete II, njen kovčeg će biti položen u Kapelu svetog Ðorđa, pored muža princa Filipa (Philip), oko 19.30 po lokalnom vremenu (20.30) bez prisustva javnosti.

Stigao i Bajden

Na sahrani će učestvovati 10.000 ljudi, uključujući vojnike, mornare i avijatičare.

Na državnoj sahrani se očekuje više od 500 šefova država ili vlada uključujući i kraljeve, kraljice, šeike, sultane i japanskog cara.

Bit će to jedan od najvećih i najsloženijih događaja na britanskom tlu od Drugog svjetskog rata, a američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je na vrhu liste državnika koji dolaze iz cijelog svijeta.

On je prije dva dana sa suprugom Džil (Jill) stigao u London avionom. 

Kontroverze prate neke od pozvanih gostiju, kao što je prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed Bin Salman (Mohammed bin Salman Al Saud).

Još jedan poziv koji je doveo do kritika je poziv kineskom predsjedniku Si Đinpingu (Xi Jinping), zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti upućenih kineskoj vladi. Ali predsjednik Si neće prisustvovati sahrani. Umjesto njega, potpredsjednik Vang Ćišan (Wang Qishan) otputovat će u Veliku Britaniju.

Ko nije pozvan

Nisu pozvani predstavnici Rusije, Bjelorusije, Mjanmara, Sirije, Venecuele i Afganistana.

Iran, Sjeverna Koreja (DPRK) i Nikaragva su samo pozvani da pošalju ambasadore, a ne šefove država.

Očekuje se da sahrani prisustvuju premijer Bangladeša i predsjednik Šri Lanke, dok će Indiju predstavljati predsjednik.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel MAcron), irski Mišel Martin (Micheal), predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) i italijanski predsjednik Serđio Matarela (Sergio Mattarella) su među ostalim svjetskim liderima za koje se očekuje da prisustvuju sahrani. Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković predvodi delegaciju naše države.

Bit će prisutni i članovi kraljevskih porodica iz cijele Evrope. Očekuje se da će mnogi od gostiju odati poštu kraljici u Vestminsterskoj palači i upisati se u knjigu žalosti u Lankaster Hausu.

Ali fokus će biti na zvaničnom državnom prijemu koji će u nedjelju prirediti kralj Čarls III u Bakingemskoj palači.

Za mnoge lidere to će biti jedina šansa da se kolektivno sastanu i upuste u diplomatiju.

(RTV GD/AVAZ)

Najnovije