Sve manji broj učenika i odjeljenja, sve veći broj tehnoloških viškova: Da li će doći do zatvaranja škola u TK?

Preporučujemo

Trend pada upisa učenika u osnovne i srednje škole na području Tuzlanskog kantona bit će primjetan i u školskoj 2019/20. godini. Očekuje se da će ove školske godine biti upisano između 4.000 i 4.100 učenika, što također predstavlja smanjenje u odnosu na godinu ranije. Pad broja učenika i smanjenje odjeljenja utjecali su na izostanak potrebe za radnom snagom, te je ove godine tehnološkim viškom proglašeno skoro 200 prosvjetnih radnika.

“Ove školske godine u osnovnim školama 121 radnik proglašen je bez radnih zadataka djelimično ili u potpunosti, a u srednjim školama taj broj je 69. Dakle, ukupno 190 radnika je proglašeno tehnološkim viškom za školsku 2019/20. godinu” – kazao je Fikret Vrtagić, šef Odsjeka za obrazovanje i nauku.

Vlada TK oformila je dvije komisije za zbrinjavanje zaposlenika za čijim je radom prestala potreba u punim omjeru ili djelimično. Komisije su bile sačinjene od predstavnika resornog ministarstva, direktora škola i sindikata, a postupak zbrinjavanja je okončan. 190 radnika koji su djelimično ili u potpunosti ostali bez radnih zadataka uspješno su zbrinuti u nekoj drugoj osnovnoj ili srednjoj školi istakao je Vrtagić.

“Imali smo najveći problem kod zbrinjavanja radnika iz srednjih škola, poljoprivrednih inženjera, koji su ostali bez radnih zadataka iz razloga nedeovoljnog interesa učenika za upis tih poljoprivrednih škola, tako da su škole koje su imale zaposlenike tog profila te ljude morale proglasit tehnološkim viškom” – istakao je Vrtagić..

U osnovnom obrazovanju ove godine tehnološkim viškom najviše je proglašeno nastavnika iz predmeta Historija i Geografija, koji prema utvrđenom nastavnom planu i programu mogu raditi i na predmetima Religijska kultura i Građansko obrazovanje. Koliko će manje odjeljenja biti formirano u školama u Tuzlanskom kantonu u odnosu na godinu ranije znat će se egzaktno tek u septembru, jer tada svoje izvještaje dostavljaju škole. Obzirom na sve manji broj učenika i odjeljenja, a sve veći broj tehnoloških viškova, za sada još uvijek nisu dostupne informacije da li će doći do zatvaranja osnovnih i srednjih škola u našem kantonu.

“Takve podatke da će doći do zatvaranja bilo koje škole za sada ne raspolažemo takvim informacijama. Da li će ko vršiti kakvu analizu i da li će doći do toga ja ne mogu kazati ništa” kazao je za RTV Slon Fikret Vrtagić, šef Odsjeka za obrazovanje i nauku.

Nova školska godina počinje u ponedjeljak, 2. septembra, kada će se znati konačan broj upisanih učenika i broj odjeljenja.

(RTV GD/RTV Slon)

Najnovije

spot_img