Suđenje za zločin u Jusićima: Izvođenje zaštićene svjedokinje

Preporučujemo

Na suđenju za zločin počinjen na području Zvornika, svjedokinja Državnog tužilaštva je rekla kako je u školi u selu Malešić čula kada je Dušan Spasojević rekao zaštićenoj svjedokinji “A” da krene s njim, što je ona i učinila.

Svjedokinja A.P. prisjetila se napada na njeno selo Jusići krajem maja 1992. godine, kazavši da je tada kao sedamanestogodišnjakinja odvedena sa porodicom i drugim stanovnicima u školu u Malešiću. U jednom trenutku, kako je navela, dvojica vojnika su iz učionice odveli njenog oca i još jednu osobu, koji se nisu vratili.

Svjedokinja je istakla da su nedugo nakon toga ponovo ušli vojnici u učionicu.

“Ulazi gospodin ovaj ovdje što sjedi, prepoznajem ga – Dušan Spasojević. Poznajem ga lično… Čula sam kako je gospodin rekao svjedokinji ‘A’ da ide s njim da donese mlijeko za bebu. Otišla je za njim”, izjavila je svjedokinja pojasnivši da je optuženog prepoznala po glasu.

Svjedokinja nije mogla precizirati nakon koliko vremena se svjedokinja “A” vratila.

Na upit da li je bilo priče dok je bila u Malešiću da je neko silovan, svjedokinja je pojasnila da nije, dodavši kroz suze da je bila uplašena i zabrinuta za oca, te da je ništa nije zanimalo.

Tužilaštvo BiH tereti Spasojevića da je kao pripadnik Teritorijalne odbrane Malešići (općina Zvornik) prisiljavao drugu osobu na seksualni odnos ili silovanje. Prema optužnici ovo djelo je počinio 27. maja 1992. u Osnovnoj školi u mjestu Malešić, općina Zvornik, u predvečernjim satima, odjeven u vojnu uniformu i naoružan vatrenim oružjem.

Spasojević je, kako je navedeno u optužnici, ušao u učionicu u kojoj su se nalazile zatočene osobe, izveo svjedokinju “A” pod izgovorom da donesu hranu za njenu bebu, a potom je silovao iza škole.

Druga svjedokinja A.B. potvrdila je da se napad na selo Jusiće dogodio u maju 1992. i da je odvođena u školu u Malešiću. Dodala je da je iz škole bio odveden njen otac s još jednom osobom.

Svjedokinja, koja je tada imala deset godina, prisjetila se kako je ušao jedan vojnik u učionicu, pozvao svjedokinju “A” da ide izađe i donese mlijeko. Dodala je da ju je “A” uhvatila za ruku i da je izašla s njom napolje.

“Tada sam bila vraćena u učionicu od gospodina. Taj vojnik je Dušan”, rekla je svjedokinja, dodavši da su ga drugi vojnici tako oslovljavali. Ona je naglasila da je taj vojnik išao ispred njih i da mu nije vidjela lice.

Odbrana je istakla kako svjedokinja u ranijoj izjavi nije spomenula tog vojnika kao Dušana i upitala je da li je optuženi taj Dušan, na šta je ona odgovorila: “Ako možete vratite ga prije 20 godina i reći ću da je taj”.

Suđenje će se nastaviti 18. marta.

Najnovije

spot_img