Stravično: Bebi smrskana lobanja

Preporučujemo

U Okružnom sudu u Bijeljini jučer je nastavljeno suđenje Zoranu Miloševiću (30) iz Zagona kod Bratunca, optuženom za ubistvo petomjesečnog sina Miljana.

On je 24. marta ove godine, oko sedam sati ujutro, izvadio dijete iz kreveca i bacio ga na bračni krevet. Nakon toga je mališan pao na pod, a Milošević ga je udarao rukama i nogama. Nanio mu je teške povrede glave i tijela, usljed čega je beba i preminula u UKC Tuzla 3. aprila ove godine. Milošević je živio u vanbračnoj zajednici s Jelenom Manjkalović.

Tročlano sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Mensur Đonlić, saslušalo je vještaka sudske medicine Zdenka Cihlarža iz Tuzle koji je u svom nalazu naveo da je smrt djeteta nastupila usljed povređivanja lijevog tjemenog dijela glave i teškog oštećenja važnih centara u mozgu djeteta.

Cihlarž je konstatirao i prijelom lijeve potkoljenice kod petomjesečnog djeteta, ali nije mogao ustvrditi da su ove dvije povrede nastale istovremeno.

– Povreda lobanje je nastala djelovanjem tupog tvrdog predmeta, odnosno sudarom glave s čvrstom podlogom. Čak ni blagovremena ljekarska intervencija nije mogla spriječiti edem mozga i smrtni ishod bebe – istakao je Zdenko Cihlarž.

Na podsjećanje tužioca Ranka Kerovića da je optuženi Milošević izjavio da je bebu bacio na krevet, odnosno da je majka djeteta Jelena Manjkalović izjavila da je beba bačena na krevet i na pod, Cihlarž je izjavio da je krevet mekana podloga, te da je pod mogao biti ta čvrsta podloga na kojoj je izazvan prijelom lobanje djeteta.

On je naglasio da je to bio zamah djetetovom glavom i udar u neku čvrstu podlogu ili u pod prostorije. I na dodatni upit sudije Mensura Đonlića, Cihlarž je ponovio da je ta čvrsta podloga mogla biti pod ili drveni, odnosno metalni rub kreveta.

Na ovom detalju insistirao je i branilac optuženog Miloševića, advokat Petar Bibić, podsjećajući da krevet, koji je na razvlačenje, ima drvene dijelove konstrukcije.

Sudskom vijeću je predočena medicinska dokumentacija iz Bratunca, Zvornika i Tuzle. Suđenje će biti nastavljeno 2. oktobra saslušanjem svjedoka Tomislava Đukića s Pala i saslušanjem optuženog Zorana Miloševića.

(RTV GD/Avaz)

Najnovije

spot_img