Stigao odgovor iz OHR-a: Ukinuti vanrednu situaciju, održati sjednicu Skupštine

Preporučujemo

Događaji na političkoj sceni u Tuzlanskom kantonu ozbiljno su ugrozili vladavinu prava i predstavljaju prijetnju po stabilnost i neometano funkcionisanje institucija, navodi se u pismu koje je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio Vladi TK, premijeru Tulumoviću i rukovodstvu i zastupnicima Skupštine.

”Usljed niza radnji koje su preduzete 31.12.2020. godine naročito uključujući pokušaje jednog od zamjenika predsjednika Skupštine da sazove i održi ”sjednicu Skupštine” sa predstavnicima političkih stranaka koje čine novu većinu Skupštine kao i odluku Vlade TK u vezi sa nastupanjem vanrednih prilika i naknadnim usvajanjem niza pravnih akata od strane Vlade TK u takvim vanrednim prilikama, zanemaren je važeći ustavni i pravni okvir i mogle bi nastupiti posljedice koje u znatnoj mjeri nadilaze politički spor zbog kojeg su takve mjere u prvom redu i pokrenute,” stoji u pismu Valentina Inzka, Visokog predstavnika za BiH. Visoki predstavnik dao je mišljenje i o pokretanju pitanja vitalnog nacionalnog interesa koje je Ustavnom sudu uputio Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

”Važno je da se takav postupak koristi odmjereno i u svrhu zaštite legitimnih interesa jednog ili više konstitutivnih naroda. Promjena većine u kantonalnoj skupštini koja dovodi do izglasavanja nepovjerenja ne mora nužno otvoriti takva pitanja,” stoji u pismu.

Također, u pogledu sazivanja paralelne Skupštine i donesenih akata na istoj sjednici OHR podsjeća da Poslovnik o radu jasno predviđa da sjednicu Skupštine saziva zamjenik predsjednika isključivo kada je predsjednik spriječen ili odbija da sazove sjednicu.

”Nijedan od ova dva uslova nije bio ispunjen kako bi se omogućila da zamjenik predsjednika Lejla Vuković sazove paralelnu sjednicu. Ovaj događaj očigledno nije ispunio zakonske uslove da bi se ista smatrala sjednicom Skupštine pa se shodno tome akti doneseni na ovoj sjednici ne mogu smatrati validnim.”

Visoki predstavnik također smatra da je moguće ozbiljno sumnjati u to jesu li ispunjeni uslovi koji bi opravdali potez Vlade TK da preuzme specifične nadležnosti Skupštine i jesu li vanredne prilike uistinu objektivno onemogućile sazivanje Skupštine. Na kraju svog pisma Inzko je pozvao organe vlasti da hitno sazove sjednicu Skupštine koja se može očekivati već sljedeće sedmice.

Najnovije

spot_img