Šta nam znači njemački zakon?

Šta nam znači njemački zakon?

623
0
PODIJELI

Sve je više onih koji trbuhom za kruhom odlaze u zapadne zemlje. Glavna destinacija je najjača evropska ekonomija. Njemačka privreda brojna radna mjesta popunjava uvoznom radnom snagom. Hoće li novi zakon o useljavanju dovesti do još masovnijeg iseljavanja iz naše zemlje?

Novi zakon o useljenštvu podrazumijeva:

Termin kvalifikovana radna snaga obuhvata osobe sa univerzitetskom diplomom i kvalifikovane radnike.

Njemački poslodavci više neće morati dokazivati da nisu bili u mogućnosti naći kvalifikovanu radnu snagu u Njemačkoj ili unutar EU.

Zapošljavanje se više neće odnositi samo na deficitarna zanimanja.

Omogućiće se boravak u Njemačkoj na određeno vrijeme radi traženja posla, ako osoba govori njemački i jezik i može se izdržavati tokom boravka.

Olakšan je boravak u Njemačkoj radi usavršavanja, jednostavnije priznavanje diploma.

Ubrzane su i olakšane administrativne procedure.

Prije stupanja na snagu, potrebno je da saglasnost daju i njemački parlament – Bundestag, kao i Bundesrat – Savezno vijeće Njemačke. Novinar Deutsche Wellea Mehmed Smajić smatra da je to samo protokolarno pitanje.

“Ubuduće će, recimo, diploma u Njemačkoj biti priznata u roku od 2-4 sedmice. Isto tako, osobe mlađe od 25 godina moći će doći u Njemačku i boraviti od 6 do 9 mjeseci i tražiti volontarijat ili mjesto na fakultetu. Osim toga, nakon određenog vremenskog perioda, stiču pravo na stalno zaposlenje, dobijanje stalne boravišne ili radne dozvole, što im omogućava da u dogledno vrijeme u Njemačku dovedu i svoju porodicu”, pojašnjava Smajić.

Njemačka vlada takođe navodi da će se preduzeti i drugi koraci kako bi se umanjile i olakšale administrativne procedure. To uključuje i proceduru dobijanja vize. Biće, navodi njemačka vlada, i dodatnog marketinga u saradnji sa njemačkim privatnim sektorom, a više napora će se uložiti i da se promoviše njemački jezik, posebno van zemlje.

Direktorica portala Boljiposao.com Aida Zejčirović smatra da je novi njemački zakon uvod u novi val iseljavanja iz BiH.

“Mi trenutno na portalu imamo 435 oglasa za inostranstvo, od čega je 230 za Njemačku. Bez novog zakona, mi imamo dosta potreba za njemačko tržište. Očekuje se egzodus, iz više razloga. Već sada imamo odlazak mladih i kompletnih porodica, a kada se donese ovaj zakon, biće i gora situacija”, zaključuje Zejčirović.

Ukoliko Njemačka želi da zadrži snažnu ekonomiju, mora obezbijediti priliv stručne radne snage, u skladu sa industrijskim potrebama, navedeno je iz njemačke vlade. No, Horst Seehofer – ministar unutrarnjih poslova Njemačke je upozorio – useljavanje u socijalnu zaštitu Njemačke je isključeno.

(RTV GD/N1)