Šta je noć istraživača?

Preporučujemo

Evropska noć istraživača je događaj koji se održava širom Evrope pod inicijativom Evropske komisije od 2005. godine kao dio FP7, a sadašnjeg Horizont 2020 programa, koji okuplja veliki broj posjetilaca i istraživača jednom godišnje, posljednjeg petka u septembru.

Cilj Noći istraživača od 2005. godine je promocija naučnih istraživanja i karijere naučnika – istraživača, kao i podizanje svijesti kod šire javnosti o uticaju istraživanja na svakodnevni život. Promocija nauke i naučno-istraživačkog rada, u slučaju Noći istraživača podrazumijeva razne aktivnosti u večernjim časovima, a težište je na predstavljanju istraživača u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju pozitivnog uticaja istraživača na svakodnevni život, te na promovisanju karijere istraživača, posebno kod mladih.

Prošle, 2017. godine, sadržaje manifestacije u Bosni i Hercegovini je posjetilo preko 20.000 posjetilaca u šest gradova, tokom trajanja Noći istraživača.

Evropska noć istraživača BiH 2018 u Tuzli 28.09.2018. sa početkom u 17:00 sati u prostorijama Pichmond Park Međunarodne srednje škole Tuzla.

 

Najnovije

spot_img