SSSBiH – Dok je cijeli svijet pogođen krizom, radnici su na prvoj liniji

Preporučujemo

Ovogodišnji Međunarodni dan sigurnosti i zdravlja na radu posvećen je radnicima koji u vrijeme globalne pandemije COVID-19 ulažu napore, trudeći se da ostalima osiguraju normalno odvijanje života u vanrednim okolnostima.

– Dok je cijeli svijet pogođen krizom, radnici su na prvoj liniji. Posebno upućujemo zahvalnost svim zdravstvenim radnicima, koji rizikuju živote radeći svoj posao, brinući o bolesnima. Tu su i kolege koji rade u staračkim ustanovama i ostalim ustanovama, koje brinu o najugroženijim skupinama ljudi. Svakodnevno svjedočimo i hrabrosti radnika u trgovinama, komunalnim preduzećima, policajcima i radnicima u obrazovanju. Svi oni sedmicama odgovorno i časno obavljaju zadatke, uprkos vanrednim okolnostima pomažu svima nama. Ne smijemo zaboraviti ni poljoprivrednike, rudare, prijevoznike, zaposlene u telekomunikacijama, poštama i medijima, bez kojih bi bilo nemoguće preživjeti vrijeme pandemije – navodi se u saopćenju Saveza samostalnih sindikata BiH (SSBiH). 

Nadaju se da će odgovorni u ovoj državi znati cijeniti taj trud i zalaganje i raditi na tome da poboljšaju njihov radno-pravni status i ekonomskosocijalni položaj, “a ne na dodatnom urušavanju njihovih i prava svih radnika u Bosni i Hercegovini”‘.

Sindikalni pokret od 1996. godine 28. april obilježava komemoracijom za sve žrtve profesionalnih bolesti i povreda na radu, jasnom porukom „Sjećamo se mrtvih, borimo se za žive“. Navedeni datum je odabran kao uspomena na 28 smrtno stradalih u nesreći na radu, na gradilištu u državi Connecticut u SAD.

Međunarodna organizacija rada (MOR) uključuje se u globalnu kampanju na zahtjev Pokreta sindikalnih organizacija od 2003. godine, promovišući stvaranje globalne preventivne kulture sigurnosti i zdravlja na radu, izvršavajući obaveze i odgovornost za sprječavanje smrtnosti, povreda na radu i bolesti u vezi sa radom, te osiguranjem bezbjednog povratka domovima i  porodicama svim radnicima nakon radnog dana. Ove godine glavno težište je na globalnoj pandemiji COVID-19 i posljedicama na zdravlje i život radnika. 

(RTV GLAS DRINE/FENA)

Najnovije

spot_img