Srebreničani jedinstveno na izbore pod sloganom “Moja adresa: Srebrenica”

Preporučujemo

Na sastanku političkih lidera Bošnjaka u Srebrenici donesena je odluka o zajedničkoj kampanji podizanja izlaznosti za izbore 2020. godine, pod sloganom “Moja adresa: Srebrenica”.

Za vođu inicijative imenovan je Alija Tabaković, a formirani su operativni timovi za konkretne zadatke.

– Danas smo pokazali zrelost, stavili po strani lične sujete. Okupili smo lidere bošnjačke povratničke zajednice, te istakli važnost da imamo jedinstvenog kandidata za načelnika općine Srebrenica i zajedno osiguramo izlaznost Bošnjaka povratnika, raseljenih osoba u Federaciji BiH i naših ljudima u dijaspori.

Napravili smo važnu stvar. Svi dijelimo odgovornost zbog nejedinstva koje nam se dogodilo 2016. godine. Današnjim skupom pokazujemo spremnost da nam se takva greška ne ponovi. Dužni smo to, zbog naše djece i zbog naše obaveze za budućnost domovine – poručio je Alija Tabaković na kraju sastanka.

– Najvažnija stvar je da napravimo dobar posao i pokažemo da smo spremni prevazići sve razmirice. Samo tako ćemo mobilisati javnost, pokazati da smo spremni žrtvovati lične interese, u korist pobjede u Srebrenici u oktobru. Srebrenicu smo izgubili dva puta u našim životima, 1995. i 2016. godine, ne smijemo dozvoliti da ova generacija doživi još jedan poraz. Toliko dugujemo i onima kojih nema, ali i generacijama koje tek dolaze – dodao je Sadik Ahmetović, koji je prilikom sastanka povukao svoju kandidaturu za načelnika u korist postizanja konsenzusa o jedinstvenom kandidatu za načelnika.

Ahmetović je poručio da će ostati dijelom inicijative i uključen u realizaciju projekta.

Pod sloganom “Moja adresa: Srebrenica” pokrenut je i Centar za pružanje pravne pomoći i informacija, koji će biti servis građanima do izbora. Podršku skupu dali i Hamdija Fejzić, Ćamil Duraković, Begija Smajić, Nedib Smajić i Munir Habibović.

– Srebreničani širom svijeta čekaju signal iz Srebrenice. Kad svi stanemo pod jednu zastavu i pošaljemo takvu poruka odavde, lako ćemo pobijediti sve one koji u Srebrenici predvode politike negiranja genocida, bore se protiv povratnika, udaraju na našu djecu u školama i rade na tome da nam uskrate budućnost na Drini – dodao je Habibović.

Na sastanku je prihvaćen Plan za registraciju i mobilizaciju za izbore 2020. godine. Pozvani su donosioci odluka i svi probosanski politički lideri da daju doprinos da bi na ovim izborima vlast u Srebrenice osvojile snage koje ne negiraju genocid, žele sačuvati državnost Bosne i Hercegovine i osigurati opstanak Bošnjaka na ovim prostorima, saopćili su organizatori sastanka.

(RTV GD/Faktor)

Najnovije

spot_img