Srebrenica: Obilježena 25. godišnjica pogibije Akifa Ustića i njegovih saboraca (FOTO)

Srebrenica: Obilježena 25. godišnjica pogibije Akifa Ustića i njegovih saboraca (FOTO)

238
0
PODIJELI

U mjestu Stari Grad u Srebrenici jučer je obilježena 25. godišnjica pogibije Akifa Ustića. Heroj, čovjek koji je bez razmišljanja stao u odbranu svoje domovine sa svojim saborcima. Na obilježavanju prisutni su bili saborci i članovi porodice, te bošnjački politički predstavnici. Tokom obiježavanja proučen je Jasin i dova.

Bio je jedan od prvih organizatora otpora agresoru. Prije rata Akif je kao nastavnik učio djecu plemenitim vrijednostima, dobru i poštovanju, da prije svega budu ljudi. S agresijom na Bosnu i Hercegovinu došla su teška vremena, tako da je Akif zamijenio dnevnik i olovku puškom i stao u odbranu svoje zemlje. Bio je zamjenik komandanta 28. divizije koju je predvodio Naser Orić, i osnivač Prvog srebreničkog bataljona.

– Kada se spomene Akifovo ime svi trebaju da ustanu na noge. Njegovo i imena njegovih saboraca treba da zlatnim slovima budu upisani u historiju Bosne i Hercegovine. Bili smo hrabri, odvažni, tako da smo išli svugdje gdje je trebalo, gdje je bilo najopasnije. Sve zbog Bosne i Hercegovine – kaže Esad Dervišević, jedan od Akifovih saboraca.

Akif Ustić je posthumno odlikovan najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, i također posthumno je dobio čin pukovnika.
Kakav je čovjek bio Atif Uskić govori i to da su Srebrenčani ratne 1993. godine, dobrovoljnim prilozima, na Starom Gradu izgradili turbe u čast poginulog Akifa Ustića i njegovih vojnika.

-Uz pomoć boraca, a na ideju i po planu Mirsada Akagića napravljeno je turbe. Mnogo je majstora koji su u toku rata dovozili kamen na konjima, i na sopstvenim leđima nosili da bi napravili turbe. Po padu Srebrenice turbe je srušeno. Nakon povratka turbe je obnovljeno uz pomoć dobrih ljudi i organizacije za obnovu šehidskih mezarja – kaže Ahmedan Ustić, sin Atifov koji dodaje:

– Početkom rata smo bili na Starom Gradu. Kada je moj otac poginuo na Zalazju, agresor je napravio zasjedu i tada su poginula 22 momka, a ranjeno ih je šest. Tijela mog oca i njegovih saboraca agresori su zarobili i odvezli u Bratunac, i tek nakon pet dana ih vratili – kaže Ahmedan.

Srebrenčani koji svake godine odaju počast Akifu i njegovim saborcima poručili su da je Srebrenica izgubila velike borce za domovinu i pravdu.

(Adem Mehmedović)