Srebrenica: Helikoptersko nadlijetanje uznemirilo mještane

Preporučujemo

Iako su iz banjalučkog preduzeća „Drina Resource“ blagovremeno obavijestili javnost da će vršiti helikoptersko istraživanje rudnih ležišta iznad srebreničkih naselja Slatine, Viogora, Čumavića, Orlovina, Skenderovića, Močevića, Brežana, Brezovice, Zanika, Potočara, Sasa, Čauša i Milačevića, ovih dana uznemirilo je neupućeno stanovništvo navedenih lokacija.

Osim Istraživanja i identifikacie ležišta zlata, srebra, olova, i cinka na području opština Srebrenice i Bratunca, vrši se uzorkovanje zemljišta, geološko kartiranje terena i radiometrijska mjerenja stijenskog materijala.

Ekološku studiju će obavljati JNU Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske koji će sakupiti preko 50 uzoraka vazduha, zemljišta i vodotokova- pojašnjavaju iz „Drina Resource“ , dodajući da će rezultati svih ekoloških studija biti javno dostupni lokalnom stanovništvu kao i nadležnim institucijama RS.

Projekat se realizira u  saradnji sa danskom kompanijom „SkyTEM Surveys ApS“, koja  priznata članica Međunarodnog udruženja za bezbjednost geofizičkih mjerenja iz vazduha (IAGASA).

(RTV GLAS DRINE/DNEVNI AVAZ)

Najnovije