Srbija danas bira sve osim predsjednika, otvorena birališta i u BiH

Preporučujemo

Državljani Srbije danas glasaju na parlamentarnim, lokalnim te izborima za poslanike u Skupštini autonomne pokrajine Vojvodine.

Biračka mjesta otvorena su u 7 sati, a bit će zatvorena u 20 sati nakon čega se očekuju prvi nezvanični rezutati.

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je odluku kojom je utvrđen konačan broj od 6.584.376 birača. Građani će na ukupno 8.385 biračkih mjesta na parlamentarnim izborima moći glasati za 21 listu.

Na parlamentarnim izborima birat će se 250 poslanika koji će činiti Narodnu skupštinu u naredne četiri godine. Na izborima za pokrajinsku Skupštinu Vojvodine bira se 120 poslanika.

Cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije od ove godine iznosi tri posto od broja izašlih birača.

Također, birači u inozemstvu moći će da glasaju i na jednom od više od 40 biračkih mjesta van Srbije, a njih nekoliko nalazi se u Bosni i Hercegovini.

Kako piše Blic, prve projcene rezultata očekuju se ubrzo po zatvaranju birališta, a zvanične konačane rezultate RIK će saopćiti najkasnije 96 sati od završetka glasanja.

Izborni postupak na Kosovu se sprovodi uz podršku OSCE-a, a organi za sprovođenje izbora na teritoriji Kosova su Republička izborna komisija i birački odbori.

Glasanje u BiH

Glasačka mjesta u BiH otvorena su u Ambasadi Srbije u Sarajevu, generalnim konzlatima Srbije u Banjoj Luci i Mostaru, konzularnim kancelarijama u Drvaru i Trebinju.

Birališta će biti i u Centru za kulturu “Semberija” u Bijeljini, Srednjoškolskom centru “Ivo Andrić” u Višegradu, Gradskoj upravi Doboj, Srednjoškolskom centru u Bratuncu, Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Zvorniku, te u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” u Prijedoru.

Pravo glasa imaju državljani BiH sa dvojnim državljanstvom, odnosno državljanstvom Republike Srbije.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img