Snagovo: Kopali hajr-česmu, našli grobnicu!

Snagovo: Kopali hajr-česmu, našli grobnicu!

3197
0
PODIJELI

U selu Snagovo kod Zvornika, uz put koji od prijevoja Crni vrh vodi prema centru sela, jučer poslije podne mještani su otkrili masovnu grobnicu koja, za sada, krije posmrtne ostatke nepoznatog broja žrtava, saznaje “Dnevni avaz”.

Grobnica je pronađena na mjestu na kojem su radne mašine raščišćavale šumski put kako bi se napravio prostor za gradnju hajr-česme za koju je novac donirao jedan od njihovih komšija koji živi u Švicarskoj.
Mještani su odmah reagirali, ali nisu iznenađeni, jer znaju da su agresori razasuli kosti njihovih najbližih na mnogim lokacijama.

– Ja na ovoj teritoriji često čuvam ovce i primjetio sam da je zemlja malo drukčija, ustvari da je tlo mekanije nego na ostalim dijelovima sela. Kada su mašine zakopale, na površinu su počele izlaziti ljudske kosti. Mašine su odmah zaustavljene i o svemu smo obavijestili Murata Hurtića iz Instituta za nestale osobe u Tuzli- kazao je jedan od mještana Snagova.

Prema onome što se vidjelo na licu mjesta, otkopano je nekoliko ljudskih potkoljenica, dijelovi nekoliko lobanja, a pronađen je i jedan pribor za brijanje.

– Ne možemo znati šta ova grobnica krije, ali smo sa svime upoznali Policijsku stanicu u Zvorniku, a odmah ćemo podniejti zahtjev Tužilaštvu BiH kako bi se krenulo sa ekshumacijom – kazao je Hurtić.

Prema riječima mještana, kada su radne mašine ušle na ovaj prostor , bili su vidljivi tragovi gusjenice koji su vodili prema mjestu gdje su pronađene ljudske kosti. Mještani tvrde da na prostoru Snagova postoji još nekoliko lokaliteta za koje sumnjaju da su skrivene masovne grobnice.