Skupštinsku većinu u TK činit će SDA, DF i SBiH, moguće i još neke stranke da se pridruže

Preporučujemo

Koalicija u Tuzlanskom kantonu (TK) koju će predvoditi Stranka demokratske akcije (SDA) za sada je okupila 19 zastupnika u Skupštini TK. Pored 13 zastupnika SDA, u novoj većini bit će Demokratska fronta sa četiri i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) sa dva, saznajemo u Kantonalnom odboru SDA.

Podsjećamo, SDA će u Skupštini TK imati 13 zastupnika, Socijaldemokratska partija (SDP) osam, DF četiri, Pokret demokratske akcije (PDA) tri, Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine (SD BiH), SBiH i Narod i pravda (NiP) po dva te Naša stranka (NS) jednog. Minimum potreban za skupštinsku većinu je 18 zastupnika.

Kako saznajemo od stranaka uključenih u pregovore, razgovori su još u toku, a moguće je da parlamentarna većina bude proširena. Također, za očekivati je da koalicioni partneri u TK, do kraja ove sedmice potpišu zajedničku izjavu, a zatim će početi pregovori o kadrovskim pitanjima i programu rada, koji bi mogli potrajati 15-ak dana.

Tokom pregovora, nije bilo razgovora o tome koja će stranka ponuditi novog mandatara za sastav Vlade TK, mada je za očekivati da to bude SDA, koja je imala najbolji rezultat u TK.

(RTV GD/Faktor)

Najnovije

spot_img