SIPA u Sarajevu uhapsila generala Ramiza Drekovića

Preporučujemo

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) jutros je u Sarajevu uhapsila generala Ramiza Drekovića, bivšeg komandanta Petog korpusa Armije BiH, saznaje Klix.ba.

Dreković je uhapšen u svom stanu u Alipašinoj ulici, po nalogu Tužilaštva BiH, a zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

Iz SIPA-e su kazali da nam za sada samo mogu potvrditi da je u Sarajevu uhapšena jedna osoba i da će više informacija biti poznato u devet sati. Međutim, informacije o hapšenju Drekovića potvrdili su za Klix.ba advokati Mirsad Crnovršanin i Kadrija Kolić.

Podsjećamo, Peti korpus Armije RBiH bio je jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji BiH, a odlukom Predsjedništva BiH formiran je 21. oktobra 1992. godine, na slobodnoj teritoriji sjeverozapadne Bosne, odnosno Cazinske krajine. Komanda korpusa nalazila se u Bihaću, a zona odgovornosti obuhvatala je skoro kompletnu Krajinu.

Tokom cijelog rata, korpus je djelovao u teškim uslovima, u potpunom okruženju, suprostavljajući se dvostrukom, a u jednom periodu i trostrukom neprijatelju. Na dan formiranja, Peti korpus je u svom sastavu imao sedam brigada, a naredbom Predsjedništva BiH, njegovi komandanti tokom rata bili su generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković.

Tokom operacije “Sana 95”, vođene u jesen 1995. godine, Peti korpus je u potpunosti porazio Abdićeve snage i oslobodio Veliku Kladušu, te porazio snage Vojske Republike Srpske oslobodivši Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, da bi na kraju ove operacije u sadejstvu sa Sedmim korpusom Armije RBiH oslobodio i Sanski Most.

Odlukom Predsjedništva RBiH, Dreković 19. januara 1994. godine preuzima Četvrti korpus Armije RBiH. Nakon komandovanja Četvrtim korpusom obavlja i poslove načelnika Uprave za politička pitanja Generalštaba Armije RBiH. Na 5. godišnjicu formiranja Armije RBiH, 15. aprila 1997. godine, unaprijeđen je u čin divizijskog generala (general majora).

(RTV GD/klix)

Najnovije

spot_img