Sindikalna potrošačka korpa za mart 2.448 KM

Preporučujemo

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za mart ove godine iznosi 2.448,46 KM i za 342,46 KM je skuplja od sindikalne potrošačke korpe u martu 2021. godine.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za januar ove godine iznosila je 1.045 KM, a pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 43,18 posto.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 42,67%.

Iz SSSBiH navode da je prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine  – prehrana  (51 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge (12,7 posto), higijena i održavanje zdravlja (6,6 posto) , obrazovanje i kultura ( 6,9 posto), odjeća i obuća (12,3 posto), prijevoz (5,6 posto), te održavanje domaćinstva (4,9 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj korpi).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 11 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH. 

Najnovije

spot_img