Šešelju postavljena bivša braniteljica Milorada Trbića

Šešelju postavljena bivša braniteljica Milorada Trbića

156
0
PODIJELI

Mehanizam za međunarodne tribunale postavio je američku advokaticu Colleen Rohan za pravnog zastupnika Vojislavu Šešelju, optuženom za zločine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini.

Odlukom koju potpisuje Olufemi Elias iz Ureda Registrara Mehanizma – pravnog nasljednika Haškog tribunala – advokatica Rohan je postavljena za pravnog zastupnika.

Rohan je pristala i ona će 13. decembra prisustvovati iznošenju žalbi na oslobađajuću presudu Šešelju.

Američka advokatica je prethodno u Tribunalu branila Milorada Trbića, bivšeg pomoćnika načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), čiji je predmet prebačen u BiH, nakon čega je osuđen na 20 godina zatvora za genocid u Srebrenici. Rohan je također branila Idriza Balaja, bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, koji je pravosnažno oslobođen krivice.

Kako se navodi u odluci, Rohan će imati pravo da štiti proceduralna prava Šešelja tokom rasprave, ali neće moći da ulazi u srž predmeta, odnosno da “u Šešeljevo ime odgovara na suštinu žalbe Tužilaštva”.

Većinom glasova, Haški tribunal je 31. marta prošle godine oslobodio Šešelja krivice za zločine počinjene nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Optužnica Šešelja tereti za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premještanje, kao zločine protiv čovječnosti, te ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine, kao kršenje zakona i običaja rata.

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da oslobađajuća presuda bude poništena i da Šešelj bude proglašen krivim i osuđen na 28 godina zatvora.

Šešelju je Mehanizam imenovao pravnog zastupnika nakon što je odbio da učestvuje u žalbenom procesu, što, kako je navedeno u odluci, predstavlja “ometanje procesa”, javlja BIRN.

(RTV Glas Drine/federalna)