SDA: Sramno je dodijeliti priznanje općine Srebrenica čovjeku koji vrijeđa žrtve genocida

Preporučujemo

Povjereništvo Stranke demokratske akcije (SDA) u Srebrenici smatra neprihvatljivim Odluku Skupštine opštine Srebrenica da najveće opštinsko priznanje dodijeli Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta RS.

“Dodjela najvećeg priznanja političaru koji negira sudski dokazan i presuđeni genocid u ‘zaštićenoj zoni’ UN Srebrenica nad Bošnjacima, a kojeg su počinile vojska i policija RS-a, vraćanje je Srebrenice u mračnu prošlost iz 1995. godine. Sramno je dodijeliti priznanje opštine Srebrenica čovjeku koji vrijeđa žrtve genocida, veliča ratne zločince, dodjeljuje odlikovanja ratnim zločincima i daje nazive ustanovama po imenima nekih od najvećih ratnih zločinaca koje civilizacija pamti”, kaže se u saopćenju SDA Srebrenica.

Oni dalje ističu kako SDA smatra da se ovakvom sramnom i nepotrebnom odlukom Skupštine opštine Srebrenica, narušava dostignuti stepen međunacionalnih odnosa i podstiču oni koji nisu za suživot u Srebrenici.

“Pozivamo izabrane bošnjačke odbornike da ne prisustvuju svečanoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica na kojoj je planirana dodjela ovog priznanja. Pozivamo domaće i međunarodne institucije i organizacije da preispitaju svoju saradnju sa načelnikom opštine Srebrenica, zbog dodjele priznanja čovjeku koji se nalazi na crnoj američkoj listi, koji je izolovan od većine evropskih zemalja i koji godinama provodi sistemsku diskriminaciju nesrba u bh. entitetu RS. Također, pozivamo domaće i međunarodne institucije i organizacije da nastave podržavati projekte građana, ali i sve druge projekte na izgradnji suživota u Srebrenici”, zaključuje se u saopćenju.

Podsjećamo, Komisija za nagrade i priznanja predložila je da se predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku dodjeli plaketa sa zlatnim grbom Općine Srebrenica, a zbog tog prijedloga su bošnjački odbornici napustili sjednicu.

Najnovije

spot_img